Kort elskola och några installationstips!
För att våra produkter ska fungera behöver de ström. Det finns mycket att läsa om ellära och vi tänker beskriva några grundläggande begrepp och hur de hör ihop.
Vi börjar med just elektrisk ström som är ett flöde av elektriska laddningar. Upphovet till ström är vanligtvis en spänning, det vill säga en skillnad i energi mellan två punkter. Spänning motsvarar det arbete som uträttas per laddningsenhet på en elektriskt laddad partikel som färdas mellan två angivna punkter. Partiklarna stöter på olika stort elektriskt motstånd, resistens. Resistensen mäter hur svårt det är för en ström att passera genom ett material. Det här är väldigt teoretiskt och inget vi behöver kunna utantill. Dessa tre enheter är tätt sammanlänkade, vilket Ohms lag visar.
OHMS LAG
Ohms lag beskriver förhållandet mellan ström, spänning och resistans. Den säger att spänningen U är lika med resistansen R multiplicerad med strömmen I; U = R·I.
I det här sambandet kopplas de elektriska storheterna spänning, ström och motstånd samman. Spänning mäts i enheten Volt (V), ström i enheten Ampere (A) och motstånd mäts i enheten Ohm (Ω). Det går att vända och vrida på Ohms lag enligt bilden här.
JOULES LAG - EFFEKT
Nu ska vi gå vidare och lära oss vad effekt är. För att beskriva hur kraftfull en belysning eller ett elektriskt element är används begreppet effekt. Den elektriska effekten är produkten av spänningen som vi anslutit till kretsen, och den ström som flyter genom kretsen. Effekt handlar här om den elektriska effekten, inte till exempel den visuella effekten av hur mycket en lampa lyser.
För att få fram effekten som benämns med P tar du spänningen U gånger strömmen I; P = U·I. Det går också att vända på formeln och få fram spänningen genom att ta effekten delat med strömmen. På samma sätt kan strömmen beräknas genom att ta effekten delat med spänningen. Spänning mäts i enheten Volt (V), ström i enheten Ampere (A) och effekt mäts i enheten Watt (W). Sambandet kallas Joules lag.