Kedjechefen: ”Att arbeta med människor är viktigast”
Som så många andra hamnade Madeleine Westerling i fordonsbranschen mer eller mindre av en slump.
1996 vikarierade hon som ekonomiassistent på Mekonomen och blev sedan kvar.
– Därifrån fick jag möjlighet att hjälpa till med att köra budbil och därefter började jag arbeta ute i butiken. Efter några år fick jag även chansen att driva min egna Mekonomenbutik i Farsta, säger Madeleine Westerling.
Hon är nu kedjechef på Mekonomen men liksom tidigare är det kundkontakten som hon gillar allra mest i sin yrkesroll.
– Att arbeta med människor är viktigast. Det är roligt att kunna hjälpa och stötta, för många känner sig tämligen utlämnade när bilen, som är en dyr investering, behöver en del omvårdnad, säger Madeleine Westerling.
– Att kunna vända en osäker kund till att faktiskt lita på mig är särskilt kul. Det är viktigt att lyssna och bjuda in samt förklara varför vi behöver byta en viss bildel eller göra ett speciellt verkstadsjobb. Det kan jag göra både fysiskt och via bilder, det viktiga är att kunden känner sig nöjd och trygg, säger Madeleine Westerling.
Vi behöver tvätta bort att det är en tung och skitig bransch, för så är det inte i dag. Bilar är som datorer och att arbeta med dessa är klurigt och utmanande. Madeleine Westerling
Trots den manliga dominansen så har Madeleine alltid känt sig välkommen och omhändertagen av sina kollegor.
– Det gäller att vara tydlig med vad man kan, samt be om hjälp om det behövs. Det gör att man kan känna sig trygga med varann på arbetsplatsen. Det går inte att låtsas att man kan mer än vad man kan, säger Madeleine Westerling.
Manliga kollegor i all ära, Madeleine hoppas dock att fler kvinnor söker sig till fordonsbranschen i framtiden.
– Vi behöver tvätta bort att det är en tung och skitig bransch, för så är det inte i dag. Bilar är som datorer och att arbeta med dessa är klurigt och utmanande. Jag hoppas att fler tjejer söker sig till fordonsbranschen, säger Madeleine Westerling.
Nu pågår det ett intensivt jobb med att införa Sermi-certifieringar för Mekonomens verkstäder, men arbetet med detta flyter på enligt plan.
Men livet är inte bara jobb och på fritiden är det naturen och djur som lockar.
– Jag är gärna ute i naturen och då helst med hästar som sällskap. Dessutom älskar jag att resa, säger Mekonomens kedjechef Madeleine Westerling.
Kvinnor på fordsonsverkstäderna
Statistiska centralbyråns siffror visar att antalet kvinnor som arbetade som motorfordonsmekaniker eller fordonsreparatörer var 920 stycken. Det innebär att de utgjorde tre procent av det totala antalet på 31 430 stycken.
Känner du en kvinnlig förebild inom fordonsbranschen som vi borde skriva om? Tipsa oss på Motormagasinet - redaktionen@motormagasinet.se
Artikeln är en del av vårt tema om Branschkvinnor.