Utbildning och kompetens under coronakrisen
Det nya coronaviruset innebär att vårt arbete med utbildning och kompetensförsörjning prioriteras om.
”Vi är med i en bred politisk dialog om möjligheten att skapa konkreta lösningar som genom riktade utbildningsinsatser stärker transportföretagens konkurrenskraft”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.
Förläng eller digitalisera YKB utbildningarna
En viktig fråga just nu är att regelverket förknippat med yrkeskompetensbevis, YKB anpassas till den rådande situationen. Transportföretagen jobbar för att företagen ska ges möjlighet till distansutbildning när det gäller YKB-fortbildningen. Vi vill även förlänga giltighetstiden för YKB-intyg med ett år. Utan dessa förändringar riskerar cirka 10 000 förare stå utan YKB och därmed rätten att utöva sitt yrke. Transportföretagen för en löpande dialog med både regeringen och Transportstyrelsen i den här frågan.
Arbetsmarknadsutbildningarna ska spegla behoven
En annan fråga är att arbetsmarknadsutbildningarna ska spegla behoven. Här arbetar Transportföretagen för att Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar som är riktade till transportnäringen inte ska läggas ned. I den rådande situationen vill vi snarare se en möjlighet att deltagarna ska kunna följa utbildningarna på distans. Transportföretagen följer hur arbetsmarknaden utvecklas och vill att utbudet av arbetsmarknadsutbildningar ska spegla arbetskraftsbehovets utveckling på både kort och lång sikt.
Politisk dialog om transportbranschens kompetensbehov
Tillsammans med Svenskt Näringsliv för Transportföretagen en dialog med regeringen om ett system för kompetensutveckling av personal som permitteras alternativt sägs upp till följd av coronakrisen. Ambitionen är att hitta lösningar som möjliggör ett återflöde av kompetens till transportsektorn när efterfrågan på personal återkommer.
Stöd till gymnasieskolorna
Transportföretagen fortsätter stötta landets gymnasieskolor. Vår distanskurs i elteknik som vi ger i samarbete med Kia har mötts av ett fantastiskt gensvar med drygt 220 anmälda yrkeslärare från hela landet. Vi har vidare tillgängliggjort e-learningverktyget Tech Academy för landets fordonstekniska gymnasier. Parallellt för vi en löpande dialog med landets gymnasieskolor inom sjöfartsbranschen. Gemensamt för alla gymnasieskolor är utmaningen att bedriva utbildningen på distans med bibehållen kvalitet. En annan fråga vi hanterar är hur elevernas praktikperioder ska genomföras i den rådande situationen.
Vi har även återkommande kontakter med Skolverket för att hitta bästa möjliga lösningar för skolorna och branschen.