23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Sommarvärmens effekt på batteriet

Många är förarna som har varit med om något liknande: man sätter sig i bilen, vrider om nyckeln och så händer ingenting. Diagnos: urladdat batteri. Men i motsats till vad många tror är det inte vinterkylan som har fått batteriet att sluta fungera, utan snarare föregående års sommarvärme.

Vad händer med batteriet på sommaren?

Många är förarna som har varit med om något liknande: man sätter sig i bilen, vrider om nyckeln och så händer ingenting. Diagnos: urladdat batteri. Men i motsats till vad många tror är det inte vinterkylan som har fått batteriet att sluta fungera, utan snarare föregående års sommarvärme.

Huvudorsaker till batterihaveri

Batterier kan haverera av två anledningar: slitage och ålder. Slitage kan lättast beskrivas genom att titta på ett bildäck: ju mer man kör och ju hårdare ens körstil är, desto snabbare slits däcken ut. Batterier går igenom något liknande: ju oftare batteriet laddas ur, samt ju fler elektriska förbrukare man har, desto större blir påfrestningen. Om man bara använder bilen då och då och för korta körsträckor hinner dessutom generatorn inte ladda batteriet fullt, samtidigt som de elektriska förbrukarna fortsätter att belasta det.

Detta kan motverkas med rätt batteriteknik. Om du har ett fordon med start-stopp-funktion krävs det till exempel ett AGM- eller EFB-batteri. Ett konventionellt SLI-batteri (start, belysning, tändning) är inte designat för dessa applikationer och slits därför ut mycket fortare.

Kraften i ett AGM-batteri kan även gynna bilar utan start-stopp: AGM-teknik erbjuder större kraftreserver, vilket i sin tur leder till längre batteriliv även i fordon utan start-stopp. Ett AGM-batteri kan även hantera extrem kyla och värme bättre än ett konventionellt startbatteri, då det senare reagerar på extrema temperaturer genom att ladda ur fortare och uppvisa ett väsentligt kapacitetsfall. Detta har dokumenterats i en fältstudie i Dubai, där man fann att start-stopp-fordon utrustade med konventionella batterier havererade redan efter 5–6 månader medan fordon utrustade med AGM-batterier fortsatte rulla till slutet av den 12 månader långa studien.

Det är svårt att säga något allmängiltigt om batteriers livslängd och ålder, då dessa beror på faktorer som batterityp, omgivningstemperatur, antal cykler, urladdningsnivå och förbrukningsfrekvens. Bra att hålla i åtanke är dock att slitage alltid påverkar batteriets ålder och därmed även batteriets livslängd.

Sommarvärmen snabbar på åldrandet

Många förare tror att kyla är dåligt för batteriet, men faktum är att det är värmen som orsakar fler motorstopp. Bilbatterier trivs allra bäst i utomhustemperaturer runt +20 °C. På sommaren är det dock inte ovanligt att temperaturen överstiger +30 °C. Höga temperaturer gör att batteriet självurladdas, vilket gör att batteriet åldras snabbare. Dessa effekter kan förbli osynliga på sommaren och hösten för att sedan slå till när motorn behöver mer energi för att starta på vintern.

En tumregel är att den kemiska reaktiviteten dubbleras varje gång temperaturen stiger med 10 °C. Denna exponentiella ökning leder i sin tur till mer skadliga problem som till exempel gallerkorrosion, där korrosionen – precis som när det uppstår rost i karossen – gör att blylegeringen inuti batteriet börjar brytas ned. Då gallret både leder elektricitet inuti elektroden och utgör det mekaniska skelettet på vilket den aktiva massan vilar kan man alltså förstå hur de höga sommartemperaturerna kan leda till slitage och åldrande när dessa två funktioner försämras.

Därför genomförs de flesta batteribyten på vintern

Hittills har vi lärt oss att sommarvärmen skadar batteriet och att höga temperaturer ökar den kemiska reaktiviteten inuti batteriet. Detta gäller för temperaturer på över +20 °C. Om temperaturen sjunker under +20 °C börjar den kemiska reaktionen istället att sakta ner. Från en optimal nivå på 20 °C kan vi se att reaktionen sjunker till 50 % vid 10 °C och till 25 % när temperaturen ligger runt nollan. Batteriprestandan kan alltså vara perfekt på sommaren när temperaturen är 20 °C och ändå sluta fungera/kräva byte när vintern kommer smygande.

Var redo för vintern – testa batteriet

Batteritest hjälper dig upptäcka batterifel i tid. I en perfekt värld skulle därför alla förare kontrollera sitt batteri på en verkstad minst en gång om året innan vintern. På så sätt kan garanterar man fortsatt funktion och undviker onödiga merkostnader och oförutsedda motorstopp. För inget är ju trots allt så irriterande som ett batteri som har nog med kraft för att tända lamporna men inte för att starta motorn.

Fler tips kring batterier hittar du här.

Clarios Sweden AB
Smedjegatan 6
131 34 Nacka
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564263985

Kontaktperson

Tonny Niklus
Sales Manager Sweden/Norway
+46 708470016 tonny.niklus@clarios.com

Sänd till en kollega

0.024