23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Arom-dekor Kemi är långt framme i hållbarhetsarbetet

Arom-dekor Kemi AB startades redan 1940 och är en historiskt stor tillverkare av kemikalier till fordonsbranschen med till exempel dieseltillsatsmedlet AdBlue, spolarvätska och glykoler. Kundsegmenten finns inom Bygg och VVS, återförsäljare, åkerier, verkstäder, bussbolag, industrin och entreprenadbranschen med flera.

Utöver fordonsbranschen är fokus nu även på Bygg och VVS-branschen. Det handlar bland annat om ISCC+ -certifierad glykol för kyl- och värmesystem. Och företaget finns hos både Byggvarubedömningen och SundaHus. Arom-dekor Kemi både tillverkar och återvinner kemikalier, bland annat i en egen anläggning inom koncernen för glykol på Arlanda flygplats. – Vi producerar till stor del nya produkter av återvunnen råvara, till exempel MPG, monopropylenglykol, säger Daniel Gullberg, Key Account Manager och ansvarig mot Bygg och VVS på Arom-dekor. Största delen av produktionen sker i egen fabrik i Lockryd sydost om Borås, som är en av Skandinaviens modernaste kemikalieanläggningar, där produktionen till stor del är helt automatiserad. Fabriken byggdes 2012 och 2021 byggdes den ut till drygt 10 000 kvadratmeter.

Arom-dekor Kemi är stor på återvunnen propylenglykol, den miljövänliga och icke giftiga varianten av glykol. Inom koncernen (Vilokan Group), finns en återvinningsanläggning vid Arlanda flygplats. Hit kommer använd avisningsvätska (som används för avisning av flygplan) från alla Swedavias flygplatser och även från Gardemoen i Norge och återvinns till ny glykol. – Vi arbetar med en innovativ och väl beprövad miljöteknik som gör det möjligt att rena och återvinna avisningsvätskan. Den renade glykolen ingår sedan i produkter som till exempel Maringlykol, Propylen IH VVS och KG Propylenglykol. Produkterna består till 90 procent av återvunnen propylenglykol samt tio procent vatten och korrosionsinhibitorer. Reningsmetoden skapar ett kretslopp av en annars ändlig resurs, där alla blir vinnare , fortsätter Daniel. All MPG genomgår noggranna och kontinuerliga tester för att alltid garantera kvaliteten. Anläggningen på Arlanda utvinner varje år 5 000 ton MPG. 

Utöver fabriken i Lockryd och återvinningsanläggningen på Arlanda bygger Vilokan just nu i samarbete med Ragn-Sells ytterligare en återvinningsanläggning för hållbar återvinning av lösningsmedel. Den beräknas vara klar hösten 2024 och ligger på Högbytorp utanför Stockholm. Arom-dekor är stora på den nordiska marknaden och har produktion även i Finland och Norge.

Företaget har ett ständigt pågående utvecklingsarbete och målet att miljömärka fler produkter enligt Bra Miljöval, Svanen, Sunda Hus och Naturskydds-föreningens Kemikaliesvepet. Arom-dekor AB ingår i Vilokan Group, en koncern som verkar inom affärsområdena Technology, Solutions och Fluids. Slutna kretslopp är Vilokans mål och devisen är att ”det som igår var avfall är idag en potentiell råvara”. Gruppen omsätter drygt en miljard kronor, varav Arom-dekor Kemi 2023 stod för cirka 665 miljoner kronor.

Arom-dekor Kemi AB
Europavägen 12
512 91 Sexdrega
Svenljunga kommun
Sverige
VAT nummer: SE5567605471

Kontaktperson

Madeleine Olsen
Market Communication Manager
+46 706364034 madde@aromdekor.se

Sänd till en kollega

0.031