23948sdkhjf

LEDARE: Omfamna våra underliga uppfinningar

Människans förmåga att hitta på nya saker har gjort att vi gått från häst och vagn till moderna fartvidunder som kan krossa ljudvallen. Men vilka av dagens galna uppfinningar kommer överleva till morgondagen?

Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar är ett talesätt de flesta förhoppningsvis kan skriva under på. Själv skulle jag också vilja påstå att det inte finns några dumma idéer. Åtminstone nästan inte. Människans uppfinningsrikedom är oändlig och en lyckad innovation har sannolikt föregåtts av ett stort antal misslyckanden och i vissa fall rentutav livsfarliga sådana. Men människans framgångar har trots allt varit beroende av att vi har vågat prova nya saker och tagit steg in i det okända. Allt från att sätta oss i en urgröpt trädstam för att se vad som finns bortom havets horisont till att sätta oss i en liten kapsel ovanpå en raket för att ta oss ut i rymden.

En del av vår samtids innovationer kommer aldrig att lämna ritbordet, andra kommer utvecklas och precis som säkerhetsbältet kommer de att ses som en självklarhet.

När vi i vår nutid ser tillbaka på olika uppfinningar under historiens lopp kan vi många gånger skratta, skaka på huvudet och undra hur dessa människor egentligen tänkte. Flygfantaster som försökt flaxa med egenbyggda vingar och i ett tappert försök att lyfta från marken i stället har landat pladask med näsan nere i lervällingen. Eller varför inte det brandlarm under tidigt 1900-tal där den som drog i larmet fick ett tungt armband fastlåst runt handleden. Tanken var att motverka falsklarm då man i efterhand lätt skulle kunna identifiera okynneslarmaren.

Inom fordonsvärlden går det givetvis också att finna en del uppfinningar som kanske sågs som innovativa när det väl begav sig. Men i dag ses de snarare som tokiga och i vissa fall som rent av livsfarliga. Ett exempel är under 40-talet när man tog fram raketer som alternativ till de klassiska skiv- och trumbromsarna. Effektiva? Ja, troligen. Tänkte man på säkerheten för omgivningen? Kanske inte så mycket.

Samtidigt har det kommit en mängd produkter från vårt lilla nordiska land som vi i dag tar för givet i och utanför våra bilar. Skiftnyckeln och kullagret är två exempel som stöpt om och förenklat fordonsbranschen. Andra har också haft en avgörande påverkan när det kommer till trafiksäkerhet. Trepunktsbältet togs fram av Nils Bohlin på Volvo och 1959 blev Amazon och PV544 de första modellerna som utrustades med det. I dag är bältet standard i alla bilar och räddar varje år otaliga liv.

Om vi hoppar till nutid är det knappast så att så att takten på uppfinningsrikedomen har stannat av. AI utvecklas i rasande takt, vi kan se flygande bilar, batteriteknik som ständigt förbättras och däck med inbyggda snökedjor. En del av vår samtids innovationer kommer aldrig att lämna ritbordet, andra kommer utvecklas och precis som säkerhetsbältet kommer de att ses som en självklarhet. Vilka dessa blir är dock något framtiden får avgöra.

En sak kan vi dock vara säkra på. Vi kommer aldrig sluta förvånas och fascineras över människans innovationsförmåga.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109