23948sdkhjf

Mörk augusti för fordonsbranschen

Alla fordonsslag tappar i augusti enligt Mobility Swedens nyregistreringsstatistik. Tunga lastbilar minskade med hela 76 procent och elbilar har det fortsatt tufft på privatmarknaden.

Det är fortsatt tufft för landets bilhandlare, det visar Mobility Swedens nyregistreringsstatistik i augusti.

Röda siffror för samtliga fordonsslag och tunga lastbilar samt bussar har haft det extra tufft.

 Privatmarknaden för elbilar fortsätter att ha det svårt och i augusti minskade antalet nyregistrerade elbilar med 31 procent och hittills i år har de backat med 21 procent.

Det är företagskunderna som fortsätter att hålla uppe marknaden för elbilar och står för 7 av 10 registreringar i augusti.

– Nedgången för samtliga fordonsslag har negativ påverkan på flottans förnyelse och gör det svårare att nå klimatmålen. Regeringens budget blir avgörande för att vända trenden, säger Sofia Linder, chefsekonom hos Mobility Sweden i ett pressmeddelande.

Totalt registrerades 19 036 nya personbilar i augusti, en minskning med drygt 20 procent jämfört med samma månad förra året. Minskningen kan delvis förklaras av tillfälliga leveransstörningar hos vissa varumärken. 56 procent var laddbara bilar, varav andelen elbilar uppgick till nära 36 procent.

2 590 nya lätta lastbilar registrerades i augusti, en minskning med cirka 36 procent.

Inom segmentet tunga lastbilar nyregistrerades 368 stycken, vilket är en nedgång med 76 procent jämfört med förra året. Detta kan förklaras av rekordhöga registreringar i fjol när nya EU-krav på färdskrivare trädde i kraft. 

Bussmarknaden hade 118 nyregistreringar i augusti, vilket är 60 procent färre än i fjol. Försenade leveranser är en del av förklaringen till detta jättetapp. Andelen elbussar uppgick till drygt 23 procent i augusti och till totalt 16 procent under årets första åtta månader. Utfasningen av elbusspremien för stadsbussar som inleddes förra sommaren kan vara en del av förklaringen till detta tapp.

Mobility Sweden efterlyser styrmedel och incitament som främjar föryngring av fordonsflottan för att trenden ska kunna vändas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126