23948sdkhjf

Ny standard ska göra arbetet på däckhotell säkrare

Arbetet med ny SIS-standard för däckhotell är nu klart. Tidigare har det inte funnits någon standard som reglerar arbetet och förhoppningen är att det ska minska olycksrisken på svenska däckhotell.

Under lång tid har det inte funnits en standard för hur arbetet med att förvara och förflytta däck i ett däckhotell ska gå till. Tidigare i år godkändes en SIS-standard som nu finns att använda för alla däckhotell i Sverige.

Det finns en förhöjd risk att inte ha en standard för dels hur arbetet ska gå till, dels för hur ställagen ska se ut. Därför skapade bland annat Svenska lagers vd Fredrik Lingeskog en grupp för att jobba fram en standard.

På initiativ av Svenska Lager och Vaggeryds Maskin bildade Svenska institutet för standarder, SIS, en teknisk kommitté för att arbeta fram en standard för denna typ av ställage samt hantering i ett däckhotell. Anders Gradeen

Initialt startade han detta arbete tillsammans med Erik Sandahl på Volvo Trucks. De såg att det fanns en avsaknad av standarder när det kommer till däckställage.

Anders Gradeen, som har jobbat inom hälsa- och säkerhetsfrågor på Euromaster, blev sedan ombedd av Fredrik Lingeskog att bli ordförande i den grupp som tog fram förslaget.

– Det fanns ett flertal standards angående ställage, dock inte specifikt för hjulförvaring, säger Anders Gradeen.

– På initiativ av Svenska Lager och Vaggeryds Maskin bildade Svenska institutet för standarder, SIS, en teknisk kommitté för att arbeta fram en standard för denna typ av ställage samt hantering i ett däckhotell. Jag fungerade som ordförande för kommitten, säger Anders Gradeen.

En som har jobbat med förslaget är Lasse Dahlqvist på Däckspecialisternas riksförbund, DRF.

– DRF har fått remiss på förslaget flera gånger och vi har lämnat synpunkter. Jag har varit med under hela arbetets gång, säger Lasse Dahlqvist.

För några år sedan skedde en olycka i ett däckhotell som slutade i att en person miste livet. Anders Gradeen menar dock att det sker olyckor hela tiden.

– Främsta syftet med standarden är att den ska bidra till en förbättrad arbetsmiljö i däckhotell och förebygga riskerna för de som arbetar där, säger Anders Gradeen.

– Människan är kreativ. Vi försöker utnyttja ytor och maskiner av ekonomiska skäl och då blir säkerheten ofta underordnad, säger Lasse Dahlqvist.

En anledning att standarden tas fram är även för att det kommer nya utmaningar med elbilsdäck. Eftersom däck till elbilar generellt är tyngre är det ännu viktigare att man har ställage som klarar vikten.

– I dag staplar vi ungefär 100 kilo. Nya däck väger 25 kilo och över, till och med 35 kilo. Tappar man det från sjunde våningen så får det konsekvenser, säger Lasse Dahlqvist.

Standarden är menad att hjälpa verkstäder att kunna bygga ett så säkert däckhotell som möjligt.

Lasse Dahlqvist berättar att det egentligen inte blir någon skillnad på kontroller men att det kommer bli enklare att veta vad man ska kolla efter.

– Det går inte att ställa krav på alla men det här belyser de kritiska momenten, menar Lasse Dahlqvist.

Standarden gäller endast för däckhotell. Hanteringen av däck i däckverkstäder ville gruppen inte ge sig på.

– Standarden avgränsas från porten in i däckhotellet och omfattar inte övrig verksamhet i däckverkstaden, menar Anders Gradeen.

Det är viktigt att få till någonting. Det är bättre med någonting än ingenting alls. Lasse Dahlqvist

Det kan krävas en del resurser för att uppnå standarden men Anders Gradeen menar att det inte borde vara något problem även för en mindre resurssnål verkstad.

– Standarden underlättar för alla verksamheter som skall investera i ett däckhotell genom att fastställa kraven för en sådan investering och på så sätt göra processen mer kostnadseffektiv, säger Anders Gradeen.

– Det är en säkerhetsrisk. Det är viktigt att få till någonting. Det är bättre med någonting än ingenting alls, menar Lasse Dahlqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094