Visselblåsare: ”HVO-diesel är en bluff”

Grön HVO-diesel har satts under lupp i Storbritannien. Anledningen är anklagelser om ett omfattande bedrägeri där visselblåsare hävdar att bränslet ofta innehåller jungfrulig palmolja och andra icke-avfallsprodukter. Det rapporterar brittiska BBC. Tanken med det ”gröna bränslet” är att det ska kunna tillverkas av just avfallsmaterial, som använd frityrolja eller restavfall från palmolja. På så vis ska det enligt förespråkare kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent.
Läs också: Exclusive Cars: Oväntad rusning efter denna fordonstyp
Brittiska transportdepartementet har svarat på BBC:s granskning och säger att de tar uppgifterna på allvar och arbetar för att samla in mer information.
Användandet av HVO i Storbritannien ökade från åtta miljoner liter 2019 till 699 miljoner förra året.
BBC skriver att jungfrulig palmolja är kopplad till ökad avskogning i tropikerna. Något som förvärrar klimatförändringarna och hotar utrotningshotade arter som orangutanger.
En stor europeisk biobränsletillverkare har också sagt till BBC att ”denna palmolja flödar in på marknaden som cancer”.
BBC har också fått uppgifter från en annan visselblåsare om ett fall där de trodde sig ha köpt flera laster av felaktigt klassat palmoljeavfall som i själva verket var jungfrulig palmolja.
Den brittiska kanalen skriver att de gjort en analys baserat på siffror från FN och industrin. De ska visa att det endast är möjligt att tillverka omkring en miljon ton palmoljeavfall globalt varje år.
Tyska lantbrukaren Christian Bickert som har erfarenhet av biobränslen säger till BBC att han tror mycket av den HVO som tillverkas av avfallsprodukter är falsk.
– Palmoljeavfallet och den rena palmoljan är kemiskt identiska eftersom de kommer från samma växt- och tillverkningsanläggningar i Indonesien. Det finns inga papper som bevisar bedrägeriet, inga alls, men siffrorna berättar en tydlig historia.
Läs också: Nu försvinner de sista Shell-stationerna
För att påvisa hållbarheten hos biobränslena finns ett oberoende certfieringssystem där producenterna måste visa var råmaterialet kommer ifrån. Systemet administreras av ISCC. Hos de tre länder som är de största källorna till råvaror som påstås vara avfall är det dock svårt med tillsynen.
– ISCC får helt enkelt inte skicka någon till Kina. De måste lita på certifieringsföretag i Kina för att kontrollera att allt står rätt till, men Kina tillåter inga utländska inspektörer, säger Christian Bickert till BBC.
Enligt BBC ryktas det även om att EU planerar ett förbud mot ISCC-certifiering av avfallsbaserade biobränslen under två och ett halvt år.
– Denna åtgärd skulle vara ett allvarligt slag mot hela marknaden för avfallsbaserade biobränslen, säger ISCC.