23948sdkhjf

Kina-besök på Volvo säkrar framtiden

Vi lever verkligen i en värld av förändring. Det är inte alltför många år sedan som Folkrepubliken Kina sågs lite över axeln som ett land som mest ägande sig åt att tillverka kopior. Ett land som inte alltför många svenska företag ansåg det lönt att göra affärer med. Idag är bilden en helt annan. Kina är idag världens näst största ekonomi och inom några år väntas landet ha gått om USA i ekonomiligan.
Nu har Kinas premiärminister Wen Jiabao varit på besök i Sverige och regering och företag har inte vetat till sig i sin strävan att ge en av världens mäktigaste ledare ett varmt välkomnande.
Wen Jiabao började Sverigebesöket med att besöka Volvo PV i Göteborg. Både vd Stefan Jacoby och Volvo Personvagnars styrelseordförande Li Shufu fanns på plats liksom representanter för den svenska och kinesiska regeringarna bland annat näringsminister Annie Lööf.
Wen Jiabaos besök är viktigt för Sverige men ännu mer viktigt var det för Volvo PV. Premiärminister Wen fick bland annat en demonstration av ett krocktest.
”Vi hoppas att vi har kunnat erbjuda premiärminister Wen en glimt av vad som gör företaget så unik: vår ledande position inom säkerhet, vår lojala och duktiga personal och vårt breda utbud av verkligt premium bilar”, sade Stefan Jacoby.
För Volvo PV och ägaren kinesiska Geely var det nog så att det här besöket kan rädda framtiden för företaget. För en positiv inställning från de styrande i Kina är nödvändigt för att kunna utvecklas.
Och det kinesiska besöket gick verkligen Volvo och Geelys väg. För samma dag som premiärministern besökte Göteborg kunde Volvo Personvagnar och Kina Development Bank Corporation underteckna ett Memorandum of Understanding (MoU) för ett strategiskt partnerskap. Det huvudsakliga syftet med den planerade partnerskapet är att säkra Volvos långsiktiga konkurrenskraft på den globala bilmarknaden och att ytterligare utveckla och intensifiera samarbetet inom kinesisk-svenska fordonsindustrin.
Som bekant har Sverige en kritisk inställning till Kinas sätt att leva upp till mänskliga rättigheter. Det har också tagits upp vid besöket, men visst känns det lite märkligt att den svenska regeringen kritiserar Kina samtidigt som man i åratal exporterat vapen till en rad ”tveksamma” länder i världen, inklusive samarbete med Saudiarabien. Men då hänvisas förstås till att hålla sysselsättningen uppe. Det är inte lätt att leva som man lär.
Olle Holm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142