23948sdkhjf

Bilkonjunkturen präglas av viss optimism

Under de första nio månaderna i år har registreringarna av personbilar minskat med 10,5 procent och lätta lastbilar har minskat med 13,5 procent. De minskade registreringarna ligger i linje med vår prognos för i år på 270 000 personbilar och 41 000 lätta lastbilar. Vår prognos ligger därmed fast. Noterbart är att vi jämför med 2011 som var det sjätte bästa året någonsin för nya personbilar och ett rekordår för lätta lastbilar.

Det är främst privatpersoner som håller tillbaka sina personbilsköp i år, medan försäljning till juridiska personer är fort- satt stark. Registreringarna för personbilar taktar för närvarande 270 000 bilar, vilket är i linje med vår prognos. Personbilsmarknaden stabiliseras därmed på samma nivå som genomsnittet för de senaste tio åren.

Trots att det blir en nedgång på den svenska marknaden för tunga fordon ser 2012 ut att bli ett relativt bra år för lätta lastbilar och ett normalår för tunga lastbilar. Vår prognos för lätta lastbilar om 41 000 enheter ligger fast. För bussmarknaden väntar heller ingen större dramatik. Under de tre första kvartalen har registreringarna av bussar minskat med tio procent.

Miljöbilarna slog rekord 2011 med drygt 40 procent av de nya bilarna. Mycket tyder på att miljöbilsförsäljningen för 2012 kommer att bli ett nytt rekordår. Däremot för 2013 räknar vi med att andelen miljöbilar minskar eftersom en ny skärpt miljöbilsdefinition ser ut att träda i kraft 1 januari 2013. Registreringen av antalet supermiljöbilar har de senaste månaderna tagit fart. Hittills i år har 588 supermiljöbilar registrerats. Det ska dock tilläggas att ökningen sker från mycket låga nivåer.

Försäljningen av begagnade per sonbilar går fortsatt bra och bilhan- delns försäljning av högst tio år gamla begagnade bilar ökade med fyra procent januari-september i år, däremot minskade försäljningen mellan privatpersoner med fem procent. Även utskrotningen av gamla personbilar har under de senaste åren ökat, även om det sker från mycket låga nivåer. Hittills i år har utskrotningen ökat med fyra procent.

Svagare efterfrågan i vår omvärld har påverkat våra svenska fordonstillverkare som är mycket exportberoende. Detta har lett till att fordonsindustrins exportvärde minskade under första halvåret i år med sju procent. Trots minskad export fortsätter den svenska fordonsin- dustrin att ligga i topp bland våra viktigaste exportnäringar. Fordonsindustrin är spridd över hela landet, med en viss tyngdpunkt i Västra Götaland, framför allt med avseende på antalet anställda.

Enligt regeringens prognos över svensk ekonomi väntas tillväxten sakta in under andra halvåret 2012. Fortsatt finansiell oro och en svag tillväxt i vår omvärld påverkar hushållens vilja att konsumera och företagens vilja att inve- stera. Under 2013 kommer konsumtionen och investeringarna att ta fart igen beroende på minskad osäkerhet för utvecklingen i euroområdet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156