Så lång tid tar det innan plogbilen kommer
I Täby och Munkedal kör man ut snöplogarna redan när det har fallit högst 3 centimeter snö. I Gullspång, Höör och Vimmerby, för att nämna några, väntar plogbilarna tills det har fallit minst 9 centimeter snö i de centrala kommundelarna. Det framgår av däcktillverkaren Continentals stora kommunundersökning om snöröjning, som genomförts för tredje året. En tydlig tendens är ändå att ambitionsnivån har höjts sedan förra årets enkät.
– Det senaste snökaoset sätter fokus på de här frågorna. Ingen kan begära att allt ska fungera perfekt i sådana här lägen, men under mer normala vinterförhållanden kan skillnaden i policy ha stor betydelse, säger Mattias Palmgren, produktchef på Continental.
Både topplaceringarna och bottenplaceringarna har ändrats sedan 2011. Täby och Munkedal är de enda som i år svarade att de körde ut snöplogarna redan när det fallit 1 centimeter snö, förra året var det betydligt fler kommuner på listan. Sämst i år var Mariestad, Gullspång, Töreboda, Höör, Lekeberg, Tanum och Vimmerby, som väntar med att dra igång snösvängen tills det fallit mellan 9 och 11 cm snö. Detta är ändå en klar förbättring jämfört med 2011, då flera kommuner svarade att de väntade till det fallit 14 cm snö eller mer.
Nytt för i år är att Continental också frågat om snöröjningen på gång- och cykelbanor. Här är det Hagfors, Olofström, Munkedal och Ystad som toppar, där rullar snöplogarna ut redan när det fallit 1-2 cm snö.
Enkäten är delvis omarbetad från förra året, varför det inte går att göra direkta jämförelser för alla kommuner mellan åren. Tyvärr är också svarsfrekvensen lägre, omkring 120 av totalt 290 kommuner har svarat på enkäten. Men påtagligt är att det alltjämt finns stora skillnader mellan kommuner som ibland ligger nära varandra.
– Skillnaden i väggrepp vid 2 centimeters snödjup och 11 centimeter är markant. Bland annat är risken att snön packas många gånger större. Ett tunt snötäcke kan blåsa undan eller köras upp av fordon, säger Mattias Palmgren.
En annan viktig faktor är hur lång tid det tar innan snöröjningen ska vara avklarad – den så kallade insatstiden. Även här finns stora skillnader mellan kommunerna, även om det finns många svar av typen ”när det slutat snöa” eller ”bedömning görs från fall till fall”. Många kommuner med kort insatstid (1-4 timmar) finns i storstadsområdena, exempelvis Upplands Väsby och Täby, men även glesbygdskommuner som Överkalix och Krokom har de höga ambitionerna. I andra ändan, med insatstider på 10-12 timmar, hittar vi storstadskommuner som Salem tillsammans med Norrlandskommuner som Piteå.
Trafikverkets snöröjningspolicy
Trafikklass 1 2 3 4 5 Snödjup1 cm1 cm2 cm2 cm3 cmInsatstid2 h3 h4 h5 h6 h
Sist ut med plogarna:Först ut med plogarna:9-11 cmUnder 3 cmÖrebroTäbyAskersundMunkedal Vilhelmina
Bild : Kerstin Erikson