23948sdkhjf

Ska Sverige ligga i framkant måste det satsas på forskning

Sverige var en gång i tiden en ledande nation inom forskning och utveckling. Men så är det inte längre, resten av världen har kommit ikapp. Visst satsas det fortfarande mycket på FoU men samtidigt som man ger med ena handen, tar man tillbaka med den andra.

För ett par år sedan infördes terminsavgifter för utländska studenter som vill komma till Sverige och studera. Det kan handla om avgifter på uppåt 100 000 kronor per termin. Knappast förvånande störtdök antalet ansökningar från utländska studenter. För utbildnings- och forskningsmiljön i Sverige har inte det anseende som motiverar att betala ett par hundratusen kronor om året, när man kan söka sig till andra länder till exempel USA där det är lätt att få stipendier som reducerar terminsavgifterna. Nu kan man kanske tycka att det inte är så farligt att antalet utländska studenter minskat. Men det är just vad det är. För det påverkar hela det svenska utbildnings- och forskningsklimatet. Personalen på högskolor och universitet minskar och den direkta följden blir att forskning och utveckling riskerar att utarmas. Och FoU är något som behövs för att ett land ska kunna hävda sig på världsmarknaden. Vi lever i en global värld och vill man ligga i framkant, då måste man själv komma med ”idéerna”, inte bara köpa det som kommer från andra länder.

Men visst sker det mycket intressant på FoU-området i Sverige ändå. I början av sommaren presenterade till exempel två forskare vid högskolan i Skövde ett projekt som visar att det skulle gå att höja produktiviteten i fordonsindustrin med upp till 10 procent bara genom att låta monteringspersonalen vara mer flexibel. Det visar simuleringar som forskare vid Högskolan i Skövde har genomfört.

Alla industriföretag som använder manuell montering vill att deras produktion ska ske i ett jämt flöde. Men när det tar sju minuter att montera en produkt och fem minuter att montera nästa produkt på samma station uppstår problem i flödet. Dessa skillnader i tid mellan olika produkter gör att även en väl intrimmad monteringslina sällan utnyttjar sin fulla kapacitet eftersom man ofta måste balansera efter den produkt som tar längst tid.

Forskarna Peter Thorvald och Gunnar Bäckstrand anser att en lösning på problemet skulle vara att göra montörerna flexibla, att helt enkelt ta bort gränserna mellan monteringsstationerna. Industriföretagen står inför en framtid där de anställdas medelålder ökar. Med ökad medelålder blir företagens personal mer erfarna och kunniga samtidigt som skillnaderna mellan olika individer blir större. Flexibiliteten gör att den äldre montörens större erfarenhet kan utnyttjas på fler områden. Samtidigt kan en snabb kollega i viss mån kompensera för en montör som av någon anledning tvingas jobba långsammare en dag. Flexibel montering skulle vara ett sätt att hantera de här utmaningarna, tror forskarna. Ett utmärkt exempel på forskning som gör att företag kan bli mer effektiva, spara pengar och därmed bli mer konkurrenskraftiga på världsmarknaden. Vi ser gärna fler exempel på den typen av forskning som kan ”lyfta” Sverigee.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062