23948sdkhjf

Regelkrånglet måste minska om vi vill få en ökad tillväxt

Det finns omkring 1 miljon företag i Sverige, därav är omkring 78 procent små- eller enmansföretag. Det betyder att mer än 3 av 4 företag är småföretag, många inom fordonsbranschen. Företagens verksamhet styrs av regelverk. Men regelverket är en fortsatt börda och tillväxthämmare för landets småföretagare och därmed för jobben.

Över 7 av 10 småföretagare anser att den nuvarande regelbördan från myndigheter är stor eller mycket stor. Det visar en ny undersökning från Företagarförbundet. Regelkrångel från myndigheter hämmar tillväxten och skapandet av fler jobb hos Sveriges småföretagare. Problemet är störst hos de med anställda. Då ca 80 procent av alla nya jobb skapas i småföretagen måste regelkrånglet minskas i snabbare takt än vad som sker nu, anser Företagarförbundets ordförande Mats Assarsson.

Den nya undersökningen genomfördes i slutet av augusti i år bland förbundets medlemmar kring hur de ser på regelbördan från myndigheter och hur det påverkar dem. Över 7 av 10 småföretagare anser alltså att den nuvarande regelbördan från myndigheter är stor eller mycket stor. 62 procent anser att regelbördan ökat de senaste fyra åren. Drygt 4 av 10 är irriterade över att det skiljer i regler och förordningar mellan olika kommuner. De frågor man har mest problem med är skatteregler, uppgiftslämnande till myndigheter samt arbetsmarknadsregler.

I enkäten som besvarats av 393 småföretagare och medlemmar är 23 procent soloföretagare, 59 procent har färre än 10 anställda och 11 procent mellan 10-19 anställda.

Företag i Sverige måste varje år hantera en massiv administrativ och finansiell börda orsakad av hanteringen av lagar och regler. Kostnaden uppgår till totalt uppåt 90 miljarder kronor årligen. Hårdast drabbas småföretagen, Sveriges tillväxtmotor och största arbetsgivare, där det allmänna regelkrånglet är ett mycket stort tillväxthinder och inverkar i negativ riktning för de som vill bli företagare, konstaterar Företagarförbundet. Förbundet vill nu att ett permanent kostnadstak för företagens administrativa regelbörda införs, med fokus på småföretagen, och som fastställs av ett Regelråd. Detta Regelråd ska även se till att kommuner har enhetliga regelverk, kostnader, handläggningstider med mera och övervaka att de efterföljs.

Helt rimliga krav som nog de flesta kan skriva under på. Det är en stor brist i samhället att staten, myndigheter, institutioner och andra aktörer agerar helt utan samordning. Från ett håll införs åtgärder för att skapa fler jobb samtidigt som det från andra håll ageras på ett sätt som hämmar tillväxten. Arbetslösheten låg i augusti på 7,3 procent, enligt siffror från SCB. Vill man få ner den siffran krävs det naturligtvis åtgärder. Det är i småföretagen det finns utrymme för anställningar, men då måste också alla ta sitt ansvar och samverka för att få ett väl fungerande näringsliv. Med väl fungerande menas att företagarna kan koncentrerar sig på att jobba, inte på att lägga en stor del av arbetstiden på att uppfylla orimliga , administrativa krav från myndigheterna.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079