23948sdkhjf

Var tredje alkomätare underkänd i MHFs Test Lab

Bilförare som vill testa sin nykterhet riskerar att luras av undermåliga alkomätare. Av 34 testade produkter blev 11 underkända.

- Handeln måste ta sitt ansvar och sluta sälja de dåliga produkterna. Det kan ske allvarliga olyckor för att användare inte får rätt resultat i alkomätaren, säger Monica Green, ordförande i NTF.

Efter julbord med glögg och snaps väljer många att kontrollera alkoholhalten själva innan de sätter sig bakom ratten och kör hem. Under de senaste tre åren har över 700 000 alkomätare sålts.

- Alkomätare eller ej så är vår uppmaning att låta bilen stå hela dagen efter festen. Trötthet och bakfylla gör dig till en sämre bilförare även om din kropp har brutit ner alkoholen. Samtidigt vore det förödande om någon tror sig vara nykter, men inte är det på grund av en dålig alkomätare, säger Monica Green.

Ett nyligen genomfört test i MHF Test Lab i samarbete med NTF visar att en tredjedel av alkomätarna på marknaden är underkända. Totalt har MHF testat 34 produkter, 11 blev underkända. De godkända är ofta dyrare, men skillnaden i pris mellan godkända och underkända blir allt mindre. De billigaste godkända mätarna har ett riktpris på 1 195 kr, den dyraste underkända mätaren i testet kostar 2 299 kr. För att vara på den säkra sidan gäller det därför att välja en godkänd alkomätare enligt MHFs test.

- Vi har de senaste fem åren kommunicerat med butikskedjorna att de måste ta ansvar för kvaliteten på de alkomätare de säljer och ta reda på vilka kvalitetskrav som gäller. De har haft god chans att bättra sig och vi har dessutom erbjudit oss att hjälpa till. Trots detta säljer både till exempel Biltema och Jula skräpalkomätare som lurar användaren med felaktiga mätvärden, säger Arne Winerdal, vd MHF.

Han hoppas att de icke godkända alkomätarna försvinner från marknaden.

- Att sälja alkomätare som visar fel mätresultat är dålig affärsetik. Alla tjänar på om bara de godkända instrumenten finns kvar i hyllorna.

Förutsättningar för en bra alkomätare

Mängd utandningsluft. För att kunna mäta alkoholen i blodet via ett utandningsprov, krävs att provet tas på den djupa lungluften. Om mätaren tar provet på en alltför liten mängd luft kan det bli 70-80 procents felmarginal.

Stabila mätvärden. Mätaren måste visa stabila mätvärden varje gång samma alkoholhalt blåses.

Kalibrering. Mätaren måste kalibreras regelbundet på rätt sätt och helst informera användaren när det är dags.

Sedan 2012 finns en standard för alkomätare för privat användande (SS-EN 16280:2012). Antalet certifierade mätare är dock fortfarande få eftersom leverantörerna inte hunnit eller brytt sig om att testa sina produkter ännu.

Läs mer på

http://www.ntf.se/konsument/bilar/alkolas/default-2013.asp?RecID=60377
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079