23948sdkhjf

Viltolyckor kostade en miljard kronor i fjol

Kostnaden för viltolyckorna i trafiken slutade på 1 miljard 2013. Antalet viltolyckor i Sverige har dock minskat med drygt 7 procent det senaste året och det är vildsvinsolyckorna som minskar mest. Det visar en beräkning som Länsförsäkringar gjort.

Under 2013 inträffade totalt 41 626 viltolyckor i Sverige, vilket är en minskning med drygt 7 procent jämfört med 2012. Reparationer av inblandade bilar kostade över 1 miljard förra året, vilket är en minskning med 8 procent jämfört med året innan. I genomsnitt kostar det 23 000 kronor att reparera en bil som varit inblandad i en viltolycka. Även om kollision med rådjur är vanligast, så ger en kollision med älg högst medelskadekostnad.

Antalet olyckor med vildsvin har minskat med 22 procent jämfört med 2012, medan älgolyckorna minskat marginellt. Den kraftiga minskningen av vildsvinskador det senaste året kan se väldigt positiv ut, men det är fortfarande en ökning med 23 procent jämfört med 2011.

– Anledningen till att antalet viltolyckor har minskat kan ha många orsaker. En av dessa kan vara de nya älgskötselområdena som inrättats på många platser i Sverige. Ett större område ger en bättre överblick över beståndet och jakten har fokuserats på unga djur. Även en kraftig avskjutning av vildsvin och en bättre kunskap om vildsvinsjakt är en trolig orsak. Det bör också sägas att vi hade ett par hårda och långa vintrar även i södra Sverige under åren 2012 och 2013, vilket också kan vara en bidragande orsak till minskningen, säger Fredrik Valgren, skadespecialist Länsförsäkringar.

Även om antalet viltolyckor minskade för 2013 är det mycket angeläget att fortsätta jobba för att minska antalet viltolyckor på vägarna eftersom det orsakar mycket lidande och är kostsamt.

– Det värsta som kan hända är inte att bilen blir skadad, utan att de som färdas i bilen kan råka ut för allvarliga skador. Den vanligaste tiden på dygnet för viltolyckor är vid skymning och gryning, men också tiden däremellan. Som bilförare bör du tänka på att sänka hastigheten och vara uppmärksam även på terrängen runt omkring vägen när du kör, säger Valgren.

Alla som kör på ett större djur på vägarna måste larma polis genom att ringa SOS 112 och dessutom märka ut platsen för kollisionen. Att inte anmäla en viltolycka är straffbelagt med böter. Vissa vägsträckor är farligare än andra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062