23948sdkhjf

Tomatfiber testas som fordonsmaterial

Ford och Heinz undersöker möjligheten att använda tomatfiber för att utveckla ett mer hållbart bioplastmaterial för fordon. Fords tekniker testar just nu materialets uthållighet i fästen för kablage och förvaringsfack.

Om försöken att ta fram mer hållbara kompositmaterial blir lyckosamma kan detta minska användningen av oljebaserade kemikalier i tillverkningen och därmed den negativa miljöpåverkan.

Det kan vara svårt att se kopplingen mellan tomater och bilar. Men forskare på Ford och Heinz ser möjligheterna till samarbete. Idag utforskar tekniker på de båda bolagen möjligheten att använda tomatfiber för att utveckla hållbara kompositmaterial som kan användas i fordonstillverkning. Kanske kan torkade tomatskal användas för att fästa elkablar eller förvara småprylar i en framtida Ford, heter det i ett pressmeddelande.

-Vi tar nu reda på om den här restprodukten kan användas i biltillverkningen, säger Ellen Lee, teknisk specialist på Ford. Målet är att tillverka en starkt och lätt material som uppfyller kraven från produktionen, samtidigt som det gynnar miljön.

För nästan två år inledde Ford samarbeten med Heinz, The Coca-Cola Company, Nike Inc. and Procter & Gamble för att påskynda utvecklingen av 100 procent växtbaserad plast som kan användas i allt från tyg till förpackningsmaterial och som har mindre negativa miljökonsekvenser än dagens oljebaserade material.

På Heinz letade forskarna efter nya sätt att återanvända skal, skaft och kärnor från de mer än två miljoner ton tomater som bolaget använder varje år för att producera sin mest sålda produkt: Heinz Ketchup. Cheferna på Heinz tog kontakt med Ford.

-Vi gläder oss att tekniken nu blivit validerad, säger Vidhu Nagpal, som ansvarar för FoU inom förpackningar på Heinz. Även om forskningen ännu befinner sig på ett tidigt stadium, och många frågor återstår, ser vi med spänning fram om de möjligheter som projektet kan ge både Heinz och Ford.

Fords strävan att återanvända och återvinna ingår i företagets globala hållbarhetsstrategi som syftar till att minska tillverkningens negativa miljöpåverkan samtidigt som man utvecklar en mer bränsleeffektivt fordonsteknik. På senare år har Ford ökat användningen av återanvända icke-metalliska och biobaserade material. Sedan cellulosaförstärkta konsolkomponenter och elektriska fästkåpor fyllda med risskal införts i fjol använder Fords åtta biobaserade material i sin produktion. Andra exempel är kokosbaserade kompositmaterial, återanvänd bomull för mattor och klädslar samt sojaskum i kuddar och huvudstöd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063