23948sdkhjf

Kräftorna, Sturehof och skapandet av Volvo

En restaurang på Stureplan i Stockholm och svenska flodkräftor kom att utgöra två viktiga beståndsdelar i skapandet av en svensk världsindustri.
I dagarna är det 90 år sedan Assar Gabrielsson och Gustaf Larson över ett fat kräftor på restaurang Sturehof beslöt att starta Volvo.

Året var 1924. På sommaren hade J Edgar Hoover utsetts till FBI:s förste chef och 20-årige Johnny Weissmuller vunnit tre guld i simning vid OS i Paris. Några år senare skulle han bli Tarzan med hela världen.
För Stockholms innevånare hade dock besöket av de amerikanska stumfilmsstjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks väckt mer uppmärksamhet.
I augusti hade ingenjören Gustaf Larson vägarna förbi restaurang Sturehof vid Stureplan och såg att de hade nyfångade kräftor på menyn. Vid ett bord upptäckte han ett bekant ansikte. Det var Assar Gabrielsson, som också gått dit för kräftorna.
Deras möte blev starten för Volvo.

Gabrielsson och Larson var före detta kolleger på SKF, Svenska Kullager Fabriken. 33-årige Gabrielsson var ekonomen som varit chef för SKF:s försäljningsbolag i Frankrike. Den tre år äldre Larson var ingenjören som också arbetat med motorkonstruktion på Morris i England.
När de träffades över kräftorna på Sturehof kom samtalet att handla om bilar. Vid den tiden importerades närmare15 000 bilar per år till Sverige, de flesta från USA. Skulle inte Sverige kunna ha en egen produktion?

De två entreprenörerna konstaterade att det fanns fyra grundförutsättningar på plats för att starta ett svenskt bilföretag:
- Sverige var på 1920-talet etablerat som industriland med internationella företag som SKF, ASEA, Bofors och Husqvarna. Det fanns en maskinpark som lätt kunde ställas om for masstillverkning av bildelar
- De svenska arbetarnas löner var i en internationell jämförelse låga
- Inhemsk tillgång till stål av mycket hög kvalitet
- Det fanns ett behov av bilar som var anpassade till de dåliga svenska vägarna, vilket de amerikanska konkurrenterna med sin mjuka fjädring inte var

Gabrielsson och Larson slöt ett muntligt avtal på Sturehof och en månad senare var arbetet påbörjat. Barnkammaren i Larsons våning på Rådmansgatan 59 i Stockholm förvandlades till konstruktionskontor, där han tillsammans med några unga teknologer från Tekniska Högskolan skapade de första förslagen.
Sommaren 1925 var Larson och hans tekniker klara med chassi-ritningarna. Gabrielsson sökte finansiärer till projektet, men de var svåra att hitta. Han beslutade sig därför för att finansiera den första provserien om tio bilar med egna sparade pengar.
Ett år senare hade Gabrielsson dock lyckats övertyga SKF att gå in som finansiär. Man ställde också fabrikslokaler på Hisingen i Göteborg till det nya företagets förfogande.
Volvo hade börjat rulla.
På förmiddagen den 14 april 1927 kom den första bilen ut genom fabriksporten. Bilen hette officiellt ÖV4 (Öppen Vagn 4) men i folkmun kallades den ”Jakob”. Världens första Volvo var född.

Restaurang Sturehof startades 1897 och har sedan dess varit välkänd för sina skaldjur. Generationer svenskar har, liksom Gabrielsson och Larson, avnjutit kräftor i de historiska lokalerna.
Och, om snaps varit inblandad, tagit en Volvotaxi hem.

Bildtext: Volvos vd Håkan Samuelsson framför Sturehof.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077