23948sdkhjf

Nisses kamp för svensk gummiverkstad i Gambia

Det brukar ju heta att otack är världens lön. Det stämmer bra in på den humanitära satsning som Nisse Palm på NP-Däck i Bro utanför Stockholm hade tänkt att göra. Nisse ville starta en gummiverkstad i det lilla västafrikanska landet Gambia. Men maken till hinder får man leta efter.
-Det känns helt hopplöst. Jag hade tänkt starta en gummiverkstad i Gambia som kunde ge 4-5 man jobb. Jag har varit i landet många gånger och kände att jag ville hjälpa till på något sätt. Det handlar inte om en affär för att tjäna pengar, kan man få det att gå runt på 10 år så är det nog bra. Men det blev stopp för hela idén tack vare ett nekat turistvisum, berättar Nisse Palm för Motor-Magasinet.
Han har drivit NP-Däck sedan 2007, ett familjeägt företag med komplett servicedäckverkstad. Under senare år har familjen gjort flera besök som turister i Gambia.
-Det var när jag fick se en hel mängd däck som jag fick tanken att jag kanske skulle öppna en ”filial” i landet, säger han.
Väl hemma började han planera. Två stora containrar inköptes och en lista på vad som behövdes för en gummiverkstad gjordes upp.
-Jag köpte in maskiner från bland annat Tool Trade i Sundsvall, skaffade däck och verktyg och började packa containrarna.
Han annonserade hela våren i lokaltidningen, Bålstabladet efter begagnade däck, kläder, skor och leksaker. Det blev ett mycket stort gensvar från generösa människor. Kläderna och leksakerna skulle skänkas till välgörenhet.

Förutom utrustning för verkstaden packade Nisse Palm alltså även in leksaker, kläder och annat. Det blev två fullpackade containrar.
-Till saken hör att jag fått kontakt med en man i 30-årsåldern som jag ansåg vara perfekt för att driva gummiverkstaden. Men det var nu de verkliga problemen började, berättar Nisse Palm.
Den gambianske mannen behövde ju lära sig att driva en gummiverkstad och därför var tanken att han skulle åka till Sverige och få utbildning på NP-Däck.
Svenska konsulatet kontaktades för ett turistvisum, men mannen hänvisades till den spanska ambassaden i grannlandet Senegal som sköter visum-ärenden, även för Sverige. Men där blev det tvärstopp med hänvisning till att det fanns risk att mannen skulle försöka stanna i Sverige.
-Jag hade tagit fram all tänkbar dokumentation med tydliga förklaringar till varför han skulle åka till Sverige. Vi hade ju knappast något intresse av att han skulle stanna i Sverige, det var ju i Gambia han skulle kunna få ett riktigt jobb som ansvarig för den nya gummiverkstaden. Men det hjälpte inte, det blev avslag, säger Nisse Palm.
Tanken var att containrarna skulle skeppats iväg redan före sommaren och då skulle den gambianske förmannen vara på plats tillsammans med bland annat Nisse Palm för att bygga upp och dra igång verksamheten.
-Nu står jag här med två fulla containrar. Dessutom så har det dragit ut på tiden så länge att besiktningstiden för containrarna gått ut så de får inte skeppas iväg. Det är krav att en container ska vara besiktigad inom viss tid och nu måste de ombesiktigas. Kanske måste jag tömma dem, men frågan är om det är lönt. För det verkar inte som de skulle kunna skickas iväg, säger en uppgiven Nisse Palm.
Tanken var att gummiverkstaden skulle ha öppet dygnet runt för att kunna ge service till taxibilar och liknande. Lokalen är redan klar, den betalar Nisse Palm hyra för, tills vidare.
Olle Holm
I Migrationsverkets instruktioner för ansökan om visum står det bland annat:
Krav för att få visum
Om du vill besöka Sverige och de övriga Schengen-länderna ska du ha
• ett pass som är giltigt minst tre månader efter visumets slutdatum
• pengar för uppehället och för hemresan. Sverige kräver att du har 450 kronor för varje dag som besöket i Sverige varar. Beloppet kan i vissa fall bli lägre, till exempel för mindre barn, om du betalar kostnaden för kost och logi i förväg eller om du ska bo hos släkt eller vänner. Du ska visa att du har tillräckligt med pengar för uppehället med hjälp av exempelvis kontoutdrag från din bank eller dokument där inbjudaren i Sverige lovar att stå för alla kostnader under besöket
• en individuell medicinsk reseförsäkring som täcker de kostnader som kan uppstå i samband med akut läkarhjälp, brådskande sjukhusvård eller transport till hemlandet av medicinska skäl. Försäkringen ska täcka kostnader på minst 30 000 euro och gälla i alla Schengenländer.

Om ambassaden eller generalkonsulatet är osäker på hur man ska bedöma din ansökan kan den skicka ansökan vidare till Migrationsverket i Sverige, som då fattar beslutet.
De allra flesta som söker visum får det. Du kan få avslag om myndigheten som fattar beslutet bedömer att du inte kommer att lämna Schengenområdet efter besöket och att syftet med din resa inte är det som du uppgivit i din ansökan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094