23948sdkhjf

MRF vill ha granskning av farligt och förbjudet köldmedia

Allt fler privatpersoner fyller på eget bevåg på AC-gas i sina bilar. Inte nog med att det är förbjudet och farligt, utan även personal på bilverkstäder utsätts för livsfara när de ska laga en bil vars AC eller klimatanläggning har fyllts på av en lekman. Ett annat problem är när bilen säljs begagnad till en person som inte känner till det farliga och olagliga ingreppet Därför har Motorbranschens Riksförbund, MRF, vänt sig till Konsumentverket med anmälan om ”farlig tjänst”.

MRF vill att Konsumentverket ska följa upp den e-handel av förbjuden, farlig och miljöpåverkande växthusdrivande (fluorerande) och högexplosiv AC-gas, köldmedia, som sker till privatpersoner.

Enligt MRF kan den AC-gas som uppges vara miljövänlig innehålla gasol och därmed vara högexplosiv.

– Det är ett eskalerande problem som vi vill få stopp på när allt fler personbilar utrustas med AC eller klimatanläggning, förklarar Joachim Due-Boje ansvarig för bilverkstadsfrågor hos MRF.

Hantering av köldmedia omgärdas av ett omfattande regelverk. Dels av köldmedieförordningen, där endast ackrediterade verkstäder med certifierade kylmontörer tillåts utföra arbetet på grund av alla hälso- och miljörisker.

– Dessutom av EU-förordningen om f-gaser från 2006 som värnar om vår miljö, fortsätter Due-Boje.

Enligt MRF finns det ett antal svenska e-handelsföretag som säljer köldmedia i enkla tryckkärl i storlekarna 2-5-10 liter till privatpersoner. Företagen säljer även den utrustning som krävs för att göra ett byte. Distributionen av det farliga godset sker i vanligt, omärkt, paket distribuerat av något av landets mer kända åkeri-, distributions- och logistikföretag.

– Varken terminalpersonal, chaufförer på åkeriföretagen eller personalen på utlämningsställena, som kan vara en livsmedelsbutik eller bensinmack, känner till att de hanterar hälso- och miljöfarligt gods som egentligen kräver ADR-utbildning, berättar Joachim Due-Boje.

Att försäljningen av köldmedia till privatpersoner kan fortgå obehindrat, beror enligt MRF på att dels känner privatpersoner inte till att det är förbjudet, dels att kontroll av försäljning, förvaring, distribution och handhavande av köldmedia faller mellan stolarna när den kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ska svara för kontrollen.

– För att en kommunal hälsoskyddsinspektör ska rycka ut krävs en anmälan, det vill säga att något har gått snett. Men då är det i regel försent, påpekar Joachim Due-Boje.

Enbart hanteringen av farlig AC-gas berörs av myndigheter som Konsumentverket, Boverket, Kemikalieinspektionen, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket, Tullverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Swedac med flera.

– Vi har börjat med Konsumentverket eftersom det är privatpersoner som utsätter sig för faran, men jag tror att även konsumentminister Per Bolund och miljöminister Åsa Romson är intresserade av frågan, avslutar Joachim Due-Boje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098