FKG vill ha kvar Fouriertransform
Det skriver FKG – Fordonskomponentgruppen i sitt remissvar på den statliga utredningen ”Fondstruktur för innovation och tillväxt”.
Främst handlar Näringsdepartementets utredning om det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransforms framtid. Bolaget bildades bland annat på det Finanspolitiska rådets inrådan i anslutning till den globala fordonskrisen 2008-2009. Syftet var – och är om än något justerat – att säkerställa riskvilligt kapital för den svenska fordons- och leverantörsindustrins framtida utveckling.
– Generellt anser vi att en samordning av det statliga riskkapitalet är nödvändigt. Men samtidigt saknar vi förståelsen och insikten om den drivkraft som fordonsindustrin är för svensk teknikindustri, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG i en muntlig kommentar till den utredning som beställts av näringsminister Mikael Damberg, Socialdemokraterna.
Fordonstillverkning utgör idag cirka en tredjedel av den samlade verkstadsindustrin i Sverige. Enbart i leverantörsledet sysselsätts 82 000 årsanställda vid företag som har en årsomsättning på 158 miljarder kronor och svarar för export till ett värde av 76 miljarder kronor (2013).
– Således var det ingen tillfällighet att Fouriertransform bildades. Statligt riskkapital är ett viktigt smörjmedel vid sammanhållna nationella satsningar, mellan myndigheter, akademi och näringsliv, på strategiskt viktiga industrier som fordons- och transportmedelstillverkning, påpekar Fredrik Sidahl och fortsätter:
– Inte minst måste man väga samman innovationshöjd, sysselsättning som skatteintäkter när framtida investeringar och utvecklingsstöd utreds.
En viktig del av den våg av nyindustrialisering som drar fram inom EU är satsningar på innovations- och teknikintensiv high value manufacturing.
– I detta sammanhang talar vi om strategiska viktiga industrier som fordons- och transportmedelstillverkning, inklusive försvar, IT/telekom samt läkemedel inklusive kemi.
– Det är verksamheter med höga förädlingsvärden och som är av stor betydelse även för tjänste- och kunskapssektorn, förklarar Fredrik Sidahl.
Utöver ett justerat uppdrag för Fouriertransform, vill FKG även ha en fokusering på små och medelstora företag, SME.
– Alla är överens att det är i småföretagen som framtidens arbeten skapas, då måste de även ha möjlighet till externt, riskvilligt kapital, menar Fredrik Sidahl.
Avslutningsvis menar FKG att Fouriertransforms mål borde vara att göra svenska leverantörer till världsledande inom tillverkning av komponenter och system samt tekniska lösningar för att nedbringa fossilberoendet i transportsystemet och för att nedbringa antalet döda och svårt skadade i trafiken.
Bild på Fredrik Sidahl