Skatteverket: "Större fokus på bilverkstäder"
– Det har blivit ett större fokus på bilverkstäder hos Skatteverket sedan förra halvårsskiftet då det infördes krav om personalliggare för fordonsserviceverksamhet, förklarar Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
Viktigt för arbetsgivaren att känna till är att Skattemyndigheten har rätt att oannonserat göra kontroller av en verkstad utan att det finns misstanke om brott. Och det här gäller alla företag som har med fordonsserviceverksamhet att göra, påpekar Conny Svensson.
– Det här ska förhoppningsvis bekämpa svartarbete, så att de seriösa företagen kan få det betydligt bättre än de haft innan.
Kravet på att ha personalliggare har omfattat restaurang- och frisörbranschen ända sedan 2007. 2013 infördes kravet i tvätteribranschen och 2016 i byggbranschen. Och 2018 infördes kravet på personalliggare i fordonsservicebranschen, på skönhetssalonger och hos livsmedelsgrossister.
– Vi har haft en bra dialog med fordonsservicebranschen inför lagstiftningen. Och de samverkansinsatser som vi gjort tillsammans med olika myndigheter har visat att det finns en hel del att göra vad gäller oklara anställningsförhållanden.
Arbetsgivaren är dock inte skyldig att ha en digital personalliggare.
– Det är framför allt många mindre verkstäder som väljer att använda sig av den personalliggare i bokform som Skatteverket tillhandahåller gratis.
Ett annat nyhet för i år som arbetsgivaren bör känna till är att han eller hon måste göra en så kallad arbetsgivardeklaration, påminner Conny Svensson:
– När arbetsgivaren, oavsett vilken bransch man är verksam i, redovisar löneutbetalningar till Skatteverket ska han också redovisa vem personen han betalar ut lönen till är, hur mycket skatt han har dragit från personens lön. Som det har varit innan har arbetsgivaren kunnat redovisa detta klump för alla anställda. Men nu ska Skatteverket, eller den anställde själv, kunna se exakt hur mycket lön varje anställd får och hur mycket skatt som dras på varje anställds lön.