Han lär ut om riskerna med brinnande elbilar
Laddningsbara litiumjonbatterier finns i allt från mobiltelefoner till elbilar. De har flera fördelar, som att de är extremt energitäta och går snabbt att ladda upp. Men de har också en akilleshäl: de kan självantända och börja brinna okontrollerat, kallat termisk rusning, och när det sker är de inte bara svåra att släcka. De utvecklar också giftiga gaser. Det vet Tommy Carnebo vid Södertörns brandförsvar.
Egentligen är han brandman, men nuförtiden ägnar han stor del av sin tid till att utbilda om riskerna vid bilbränder när el- eller gasdrift är inblandat.
– Elbilar är bra, säger Tommy. Hade jag haft råd hade jag köpt en. Men vi måste också förstå riskerna med dem och kunna eliminera dem.
Läs mer: Därför är brinnande gasfordon svåra att släcka
För tre år sedan såg man att elbilar skulle bli allt vanligare och hos Södertörns brandförsvarsförbund såg man ett behov att ta reda på vad det skulle innebära för dem. Nu har man ambitionen att hjälpa andra räddningstjänster och därför har man tagit fram ett utbildningspaket som man säljer till självkostnadspris, inte bara till andra räddningstjänster utan också till externa parter.
– Som av en tillfällighet hörde färjerederiet Destination Gotland av sig, de transporterar de här bilarna utan att känna till riskerna, vilket i sin tur ledde till att Viking Line hörde av sig. Jag ska besöka Svensk Sjöfart i dagarna och vi har också ett samarbete med Svenska Fordonsverkstäders Förening, SFVF. Till och med Miljöpartiet har hört av sig, från lokalt håll i Gävle. Det tycker jag är intressant, eftersom de hör till de starkaste förespråkarna av de här bilarna.
Man utbildar om elsäkerhet och riskerna i högspänningssystem i allmänhet, elchocker, ljusbågar och liknande. Det finns enligt Tommy också ett antal fall i Sverige där man pluggat in sin elbil i motorvärmaruttaget där hemma. Problemet är då att installationen inte är anpassad för de stora strömstyrkorna och kablarna börjar brinna innan säkringarna hinner lösa ut.
Men det som brandförsvaret fruktar mest är termisk rusning i bilens batteripaket. Det kan inträffa om batteriet skadats vid en kollision eller om det blir tillräckligt varmt, exempelvis vid en brand.
– Den vätefluorid som bildas då, den är jättegiftig. Dödlig dos handlar om något hundratal milligram per kubikmeter luft och vid en batteribrand frigörs mellan två och 20 kilo gas. Tänk om det inträffar i garaget till ett shoppingcenter. Och var står laddstolparna? Jo, i garaget, precis vid ingången. Just där vi inte vill ha dem.
Räddningstjänsten vill inte se några laddstolpar i slutna utrymmen, alltså inte i några parkeringsgarage över huvud taget, inte i närheten av ventilation, inte intill husfasader och absolut inte på innergårdar. Inte minst för att en elbilsbrand tar tid att få kontroll över, Tommy visar en film som visar hur en brandkåren släcker en brinnande Tesla som sedan får svalna i sex timmar innan den transporteras till verkstad – där den återigen fattar eld.
– Just tiden det tar att släcka är ett problem. Här i Botkyrka, brandstationen som jag jobbar på, här har vi 100–150 bilbränder per år. Tänk om det skulle vara elbilar varje gång och vi skulle behöva lägga sex timmar på var och en innan vi kan lämna den. Det är ett pussel som inte går att lägga.
Det är ett problem för räddningstjänsten: att avgöra när räddningsinsatsen är avslutad och man vågar lämna över både bil och ansvar till bärgaren.
Att elbilar återantänder är inte ovanligt och så vitt Tommy vet är rekordet att en elbil återantänt fyra gånger på 48 timmar. Därför rekommenderar man också att en skadad elbil ska stå på avskilda uppställningsplatser, långt från allt brännbart, i minst två dygn innan man plockar in den i verkstaden. Men i vissa fall kanske det inte behöver bli aktuellt.
– Det vi funderar på nu är att bara låta skiten brinna. Ute i det fria är en bilbrand inget problem, det klarar vi av skyddsmässigt.
Läs mer: Därför är brinnande gasfordon svåra att släcka