23948sdkhjf

Här blir APL nästan en provanställning

Introduktion och bygga laganda från dag ett. Så jobbar man på Yrkesplugget i samarbete med utvalda verkstäder för att få ut fordonseleverna i jobb så fort de går ut gymnasiet.

På friskolegymnasiet Yrkesplugget jobbar man efter ett lite annorlunda upplägg när det gäller den arbetsplatsförlagda praktiken – APL:en.

– De ska under två veckor få känna på en arbetsplats. Meningen är att eleverna ska vara någon eller några dagar nästan varje vecka på sin verkstad, förklarar Jesper Ström, APL-ansvarig och fordonslärare på Yrkesplugget.

Yrkesplugget har i dagsläget totalt 40 elever som går i årskurs ett på fordons- och transportprogrammet och 39 av dem har en verkstad som de gör alla sina APL-timmar på under hela utbildningstiden.

Och såväl verkstaden som handledarna väljs ut med omsorg. Här gäller det att skolan är på alerten och försöker slussa eleverna till en verkstad som passar deras personlighet och kompetensprofil bäst, menar Jesper:

– Till en Volvo-auktoriserad verkstad som jobbar med servicetekniker bör man försöka skicka elever som har lätt för att prata och har utvecklat en hög social kompetens redan under årskurs två. Medan en elev som är ganska tillbakadragen och blyg ofta utvecklar sina sociala förmågor senare, och då är det bättre att den eleven får göra praktik på en verkstad som inte kräver så mycket kundkontakt. Det som händer med elever som hamnar fel på praktiken är ofta att de börjar tycka att det är tråkigt och inte alls vad de hade tänkt sig, och de börjar skolka och så blir det en nedåtgående spiral.

I årskurs två får fordonseleverna vara ännu mer ute på sin verkstad:

– Då är de på sin verkstad i snitt tre dagar per vecka och inne i skolan och läser kärnämnena två dagar i veckan under en period på en månad. Sedan är de i skolan hela veckorna i en månads tid och så vidare. När man jobbar på det här sättet under hela utbildningen så har Upplands Motor i princip våra elever i en tre år lång provanställning. Det ger dem möjlighet att forma eleverna och få dem att växa in i ett team, förklarar Jesper Ström.

För Upplands Motor handlar det om att locka till sig fordonseleverna, få dem att lära känna arbetsplatsen, och vilja stanna kvar där efter skolavslutningen.

– De elever som är här nu är vår framtid. När de är här hos oss vill vi nästan få dem att inte längta tillbaka till skolan, förklarar Helena Andersson som jobbar med koncernledningsstöd och är den på Upplands Motor som ansvarar för samarbetet med Yrkesplugget.

– Det här sättet att jobba på kräver en hel del av både skolan och företaget, men det blir nästan som ett självspelande piano, när det kommer till att få ut eleverna i arbete i branschen, inflikar Jesper Ström.

– Vi försöker också varva med lite andra aktiviteter. Så vi har gjort studiebesök på vår nybyggda lastbilsanläggning, de får gå upp till vårt däckcenter och titta på hur man bland annat kränger däck, balanserar hjul och byter gummi. Sedan får de besöka vårt skadecenter och vår nybyggda leveransanläggning, berättar Helena Andersson.

De här avbrotten är dessutom bra tillfällen för eleverna att få inblick i andra arbetsmoment och arbetsplatser. Någon kanske efter ett besök på vår lastbilsverkstad kommer på att han vill bli tungbilsmek, tillägger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11