23948sdkhjf

Kommunerna kan styra att fler skaffar elbil

Kommunernas egna inköp av elbilar och satsningar på laddstolpar påverkar även hur många elbilar kommuninvånarna skaffar. Det visar studier från IVL Svenska Miljöinstitutet och Göteborgs universitet.

Nybilsregistreringen av elbilar ökar i Sverige, men variationen mellan kommunerna är stor. I gemensamma studier har forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Göteborgs universitet funnit flera samband mellan lokala styrmedel och andelen nyregistrerade elbilar i svenska kommuner mellan åren 2010 och 2016.

− Studien visar att kommunala satsningar på fler laddstolpar har lett till ett ökat antal elbilar, särskilt i storstäder. Det är den första studien som även undersöker kausalitet mellan ett antal olika lokala styrmedel och nyregistrerade elbilar på kommunal nivå i Sverige, säger Magnus Hennlock, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Samband mellan antalet laddstolpar och antalet elbilar syns ofta i statistiken på kommunnivå. Men om det är antalet laddstolpar som påverkar antalet elbilar eller tvärtom har tidigare inte påvisats. För att besvara den frågan genomförde forskarna tester med så kallad omvänd kausalitet. De fann att antalet laddstolpar kunde förklara en högre andel elbilar, snarare än det omvända. Studien håller nu på att uppdateras med nyare data som visar att resultaten står sig.

Effekten av kommunala laddstationer var större i storstadsområden än i mindre orter. I storstäder bör laddstolparna placeras i bostadsområden, där möjligheterna till laddning ofta är mer begränsad. Mindre kommuner bör i stället placera dem intill de mest trafikerade vägarna för att öka synligheten och motverka räckviddsviddsångest.

– Kommunerna har en viktig roll för att driva på omställningen mot en mer elektrifierad bilflotta. Men laddinfrastrukturen måste planeras utifrån kommunens storlek och geografiska förutsättningar för att få effekt på nyregistrering av elbilar, säger Magnus Hennlock.

Forskarna fann också att kommuner som köper in elbilar till det kommunala arbetet får en högre andel elbilar som ägs av privata företag och privatpersoner inom kommunen. Denna effekt är större i små kommuner. Det beror sannolikt på att kommunalt ägda elbilar relativt sett är mer synliga och att erfarenheter lättare sprids inom sociala strukturer i mindre kommuner. De fann också att parkeringsförmåner för elbilsägare hade en positiv effekt men den var inte genomgående statistiskt signifikant.

– Sammanfattningsvis kan man säga att kommunala satsningar på laddinfrastruktur och upphandlingar av elbilar är viktiga orsaksfaktorer bakom en ökande andel elbilar hos privata företag och privatpersoner inom kommunen, säger Magnus Hennlock. Kommunala satsningar på fler laddstolpar leder till ett ökat antal elbilar.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064