23948sdkhjf

SFVF vill se rutavdrag på bilreparationer i glesbygd

Ett utökat rutavdrag som även omfattar underhåll av underhåll och reparation av privatägda personbilar skulle stödja glesbygden och motverka svartarbete. Det menar SFVF i ett förslag till regeringens utredare.

Branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, vill se en utökning av rutavdraget till att även omfatta underhåll och reparation av privatägda personbilar på, i första hand, glesbygden. För att få skattereduktionen ska arbetet dessutom vara utfört av en lokal verkstad. Det skriver SFVF i sitt förslag till regeringens utredare kring utveckling av rutavdraget.

Förslaget har sitt ursprung i det mobilitetsavdrag som SFVF lanserade tillsammans med Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, i anslutning till reseavdragskommitténs förslag tidigare i år. Huvudsyftet är att dels ett stöd till den bilberoende glesbygdsbon, dels att motverka den pågående bilverkstadsdöden i glesbygd.

– Den föreslagna skattereduktionen ska avse arbetskostnaden för det nödvändiga bilunderhållet för boende i våra mest glest befolkade kommuner. Naturligtvis ska förutsättningarna för avdraget beredas av finansdepartementet och berörda myndigheter som Skatteverket, säger Bo Ericsson, branschdirektör på SFVF, i ett pressmeddelande.

I förslaget står bland annat att avdraget endast ska avse privatägda personbilar vars ägare är skriven i någon av landets cirka 30 glest befolkade kommuner, liksom att arbetet ska vara utfört på en bilverkstad som har sitt säte eller registrerad filial i någon av de aktuella kommunerna.

– Det finns många vinnare på vårt förslag. Utöver en lägre bilkostnad får bilberoende glesbygdsbor en fackmässigt utförd reparation på ett sådant sätt som inte påverkar bilens trafiksäkerhet eller miljön negativt. För verkstäder på glesbygden är det ett indirekt glesbygdsstöd samtidigt som det även motverkar osund konkurrens som svartarbete, säger Bo Ericsson.

Enligt SFVF:s statistik har antalet bilverkstäder minskat i Sverige, från 5 209 stycken 2005 till 3 688 stycken i år. Hårdast har glesbygden drabbats.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092