23948sdkhjf

Lönsamheten ökade trots skepsis kring Godkänd Bilverkstad

Att certifieras som Godkänd Bilverkstad, GBV, var en självklarhet för delägarna på Meca-företaget Fändriks Fordonsteknik i Kristinehamn och Karlskoga. De anställda var dock något skeptiska till en början, men lönsamheten har ändå ökat.

Verkstaden Fändriks i Kristinehamn köpte för lite drygt ett år sedan en mindre Meca-verkstad i Karlskoga. Därefter anslöt de även den befintliga verksamheten till Meca, och i februari i år fick man information om GBV tack vare Meca-kopplingen på ett möte med Svenska Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och andra verkstäder i regionen.

För företagets vd Torbjörn Fändriks och delägare Madelene Leandersson var det ingen tvekan om att man skulle certifieras, men för andra på informationsträffen var intresset svalt.

Det var vissa som inte alls var intresserade och påstod att de inte skulle ha tid, men jag hade ju tid trots att jag hade två verkstäder som skulle certifieras, berättar Madelene Leandersson.

Det var inte bara bland andra verkstäder som intresset varit svalt, även bland Fändriks egen personal fanns en del skepsis till en början.

Vissa bitar har varit lite tunga kanske, många tycker att kemikalieförteckningen är jobbig. Men det har gjort att man fått väldigt bra koll på verksamheten, säger Madelene Leandersson.

Till och med kunder har ifrågasatt varför de numera ska skriva på orderbekräftelser och liknande, men då har personalen fått stå på sig och förklara att det är för att företaget är en så kallad Godkänd Bilverkstad och därför måste följa nya rutiner.

Men i dag rullar verksamheten på bra. Personalen triggas mer av att förstå varför vi gör vissa saker och de tävlar till och med lite vad gäller antal offerter och så, säger Madelene Leandersson.

Företaget har även ökat lönsamheten tack vare de nya rutinerna. Omsättningen har ökat i Kristinehamn med en miljon kronor på ett år, vilket motsvarar 28 procent, och hon uppskattar att rörelseresultatet kommer landa på en fördubbling mot förra årets vinst. Madelene Leandersson menar att det beror på GBV eftersom man inte gjort någon förändring bland antalet anställda, utan enbart på rutiner.

Vi kan vara mer effektiva. Vi har fått mycket mer ordning och reda, dels har vi bättre koll på uppföljningar och dels i verkstaden. Personalen behöver inte lägga ner tid på att springa runt och leta efter verktyg till exempel, vilket var en ofta återkommande punkt på avvikelserapporterna.

Madelene Leandersson är positiv till GBV, men anser att man skulle kunna göra mer för verkstäderna. Hon skulle till exempel inte ha något problem med ett lagstiftat regelverk.

– Vi skulle behöva ett övergripande ledningssystem som hjälper till, med bland annat ekonomin. En lagstiftning skulle göra verkstäderna mer seriösa. Nackdelen är kanske för de som vill starta en ny verkstad eftersom det skulle kosta ganska mycket, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078