SFVF startar kompetensprojekt med ESF-stöd
Fordonsverkstäderna står inför en omfattande omställning. Med en förändring av fordonsparken, ökad digitalisering och självkörande fordon ställs nya kunskapskrav på personalen på verkstäderna.
Nu startar därför Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, projektet Framtidens Fordonsverkstäder. Projektets syfte är att genomlysa fordonsverkstädernas behov på kompetens och söka nya vägar för att täcka de kompetensbehov som kommer att uppstå i branschen.
– Nya yrken och nya arbetsuppgifter uppstår i de moderna och framtida fordonsverkstäderna. Samtidigt har de traditionella utbildningarna inom fordonsbranschen i allt ökad utsträckning svårt att möta kompetensbehoven, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna, i ett pressmeddelande.
För att fordonsverkstäderna ska kunna möta utvecklingen finns ett behov att bredda rekryteringsbasen och som ett led i projektet kommer man att informera om de många olika yrken som finns inom fordonsbranschen och informera om de nya yrkesroller som växer fram, med krav på ökad teknikkunskap.
– Att kunna möta behoven av kompetens och möjliggöra en välfungerande kompetensförsörjning är nödvändigt för att klara utmaningarna hos framtidens fordonsverkstäder, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.
Projektet siktar också på att göra det mer attraktivt för nyanlända och personer som vill byta karriär, med efterfrågad kompetens, att söka sig till fordonsbranschen.
Man ser också ett behov av att arbeta mot de könsbundna studievalen, som en del av arbetet för jämställd utbildning och arbetsliv. I dag utgörs bara sju procent av arbetskraften i branschen av kvinnor.
För att kunna driva projektet har Europeiska socialfonden, ESF, skjutit till fyra miljoner kronor.