23948sdkhjf

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Det har länge funnits ett anställningsbehov inom motorbranschen och nu har arbetsgivarorganisationen Transportföretagen släppt en ny rapport som fastställer att det är alarmerande. Enligt rapporten uppger 60 procent av de företag som haft ett anställningsbehov att det varit svårt att rekrytera och att personalbristen kan innebära samhällsekonomiska konsekvenser.

“Konsekvenserna som kan uppstå om branschen inte lyckas rekrytera är många och kan på sikt bli allvarliga. Stannar transporterna stannar samhället. Svårigheterna att hitta personal begränsar företagens möjlighet att kunna utvecklas och därmed också deras möjligheter att investera i ny teknik och att växa”, skriver Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen i ett debattinlägg på Göteborgs-tidningen.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier, menar Transportföretagen. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.

 För att branschen ska kunna växa och utvecklas behövs politiska satsningar som stärker rekryteringsmöjligheterna, som fler utbildningsplatser och integrerad körkortsutbildning, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, på organisationens hemsida.

En positiv del av rapporten är däremot att andelen kvinnor i motorbranschen ökat med nära 15 procent sedan 2018. Totalt är 8 procent av de anställda i de undersökta yrkena kvinnor.

 Motorbranschen har under senare år genomgått en stor modernisering och förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Marcus Dahlsten.

Det här behövs enligt Transportföretagen:

  • Långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar.
  • Utbildningskvaliteten behöver stärkas.
  • Antalet platser inom yrkesvuxenutbildningen måste öka.
  • Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan och även CSN till C- och D-körkort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094