23948sdkhjf

Ledare #11: Storbråk i sandlådan

I coronavirusets spår gick oljekonsumtionen ned. Då gick Saudiarabien rakt ut i öknen och öppande sina oljekranar för fullt.

När den asiatiska råvarumarknaden öppnade för veckan den 9 mars tog det bara några sekunder. Terminskontraktet för ett fat brentolja rasade med 30 procent på ett ögonblick, det största fallet sedan den amerikanska invasionen av Irak 1991.

Och världens börser föll som ett korthus. Investerare flydde i panik, sålde sina tillgångar och satte in sina pengar i obligationer och japanska yen (av någon anledning). John Lekas, vd på kanadensiska Leader Capital, sade till Reuters att "vi befinner oss i en armageddon-situation".

Bakom hela debaclet låg naturligtvis coronaviruset. När Kina stängde ner verksamheten sjönk också den globala oljekonsumtionen och det gjorde de oljeproducerande länderna nervösa. Opec, med Saudiarabien i spetsen, skulle sätta sig ned med Ryssland och förhandla om nya produktionsbegränsningar efter att det nuvarande avtalet går ut i slutet av mars. Eftersom världen gick på halvfart föreslog Saudiarabien att minska produktionen ytterligare från nuvarande nivåer, allt för att hålla priserna uppe.

Men Ryssland sade nej och då fick Saudiarabien spel. Utan att släppa blicken från ryssarna gick de rakt ut i öknen och öppnade oljekranarna för fullt, till synes bara för att reta den ryska björnen. Och vips kunde svenska bilister tanka bensin för 14,58 kronor litern. "Saudiarabien tillämpar brända jordens taktik för att hantera problemet med den kroniska överproduktionen", sade Again Capitals John Kilduff till CNBC. "Olja för 20 dollar kommer under 2020", skrev Dragoman Ventures vd Ali Khedery på Twitter.

Kanske är det bara början på en långsiktig trend. Financial Times skriver i en analys att brottningsmatchen mellan Saudiarabien och Ryssland bara är en förhandsvisning på en era där efterfrågan på olja kollapsar, i takt med att de förnyelsebara bränslena ersätter de fossila.

Inte syns något snabbt slut på Saudiarabiens försök att pressa sina rivaler heller. Bloombergs oljestrateg Julian Lee skriver att "kungariket känner helt klart att de måste visa att de är en kraft att räkna med – oavsett kostnad."

Å andra sidan studsade oljepriset tillbaka redan dagen efter det brutala raset. Kanske spelade det roll att USA:s president Donald Trump gick ut och lovade skattelättnader för att stävja de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

Oavsett vilket är världens marknader skakiga, rädda för coronavirusets effekter och chockade över bråket mellan oljevärldens jättar. "Marknaden är som en torktumlare", sade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

De kanske är läge att se om sitt hus, för hur konjunkturen och ekonomin ser ut i morgon tycks ingen kunna svara på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127