23948sdkhjf

Nätbaserad riskutbildning för lackerare

Att vara lackerare är inte ett jobb utan risker. En ny webbsida ska göra det enklare att hantera dem.

Ohälsosamma kemikalier och obekväma arbetsställningar hör till lackerarnas vardag. Men de arbetsmiljömässiga risker som är förknippade med yrket går att hantera.

För att göra det enklare har arbetsmiljöorganisationen Prevent tillsammans med arbetsmarknadens parter tagit fram en webbsida med bland annat filmer och checklistor som riktar sig till lackerare.

– De som arbetar med lackering behöver kunna få snabb och enkel information om hur de ska skydda sig mot riskerna. Den nya webbsidan vänder sig till chefer, skyddsombud och lackerare, men även till lärare och elever på gymnasier med fordonsprogrammet, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert hos Motorbranschens Arbetsgivareförbund inom Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Lackerare kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för kemiska produkter som härdplaster, organiska lösningsmedel och isocyanater. Obekväma arbetsställningar, tunga lyft och vibrationer genom maskiner och verktyg kan i förlängningen leda till arbetssjukdomar.

– Jag är väldigt nöjd över att vi fått till en sida där allt är samlat för bil- och industrilackeringsbranschen. Att skapa en god arbetsmiljö är enklare när det är lätt att hitta rätt underlag och information, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.

Hon får medhåll av IF Metalls ombudsman Conny Lundberg som tycker att filmerna beskriver arbetsmiljöarbetet på ett bra sätt.

– I stället för text får du se det i bild, du blir nyfiken och kan enkelt se hur arbetsmiljöarbetet kan göras. Du får upp ögonen och blir medveten om hur du gör och om du behöver göra på ett annat sätt för att det ska bli bättre, säger Conny Lundberg.

Sex nya filmer om lackerarnas arbetsmiljö finns på hemsidan, liksom checklistor och faktamaterial. Till exempel har man tagit fram en broschyr för gravida och ammande i lackeringsbranschen.

– Det känns väldigt bra att vi tagit fram en broschyr för gravida och ammande, för det har saknats, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11