23948sdkhjf

Starkt Mekonomen-kvartal trots motvind

Mekonomen Group redovisar en vinst före skatt på 194 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det är nästan lika bra som motsvarande period i fjol.

I den förra delårsrapporten, den för januari–mars 2020, redovisade Mekonomen Group en förlust på elva miljoner kronor och inför dagens rapportsläpp hade man enligt TT tappat elva procent av sitt börsvärde under året. Inte nog med att man hade drabbats av coronakrisen, utan ett dataintrång i mars hade ställt till med ytterligare problem.

”Det påverkade hela vår IT-miljö. I stort sett allt stängdes ner”, berättade Mekonomen Groups kommunikationschef Gabriella Granholm för Motormagasinet i april.

Men när man nu släpper siffrorna för perioden april–juni ser läget betydligt bättre ut. Även om omsättningen minskat sju procent till 2 894 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol redovisar man en vinst före skatt på 194 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det är nästan lika bra som de 202 miljoner man redovisade andra kvartalet i fjol.

– Jag är nöjd med resultatet för det andra kvartalet då vi trots mycket motvind upprätthöll vår lönsamhet, genererade ett starkt kassaflöde och minskade skuldsättningen, skriver Mekonomen Groups vd och koncernchef Pehr Oscarsson i sin kommentar till rapporten.

– Vi agerade med stor beslutsamhet då verksamheten påverkats av både covid-19 pandemin och konsekvenserna av dataintrånget i mars.

Pehr Oscarsson påpekar samtidigt att coronarelaterade restriktioner fortfarande råder på de marknader man är verksamma och att det råder osäkerhet kring hur länge de kan tänkas vara kvar. Pandemin är inte över än.

I sin kommentar påpekar han också att vissa av de åtgärder man har vidtagit, som omfattade neddragning av visstidsanställda och konsulter, korttidspermitteringar och arbetstidsförkortning samt minskade marknadsföringsaktiviteter, kommer att kvarstå även efter det att pandemin är över.

– Omkring en tredjedel av dessa kortsiktiga åtgärder blir permanenta för att öka vår långsiktiga lönsamhet. I samma syfte intensifierade vi våra strukturella initiativ inom Meca/Mekonomen under kvartalet genom nedstängning av olönsamma butiker och verkstäder.

Vad gäller dataintrånget tycks dess direkta effekter vara överstökade, störningarna pågick fram till mitten av april och verksamheten påverkades negativt under april och maj. Nu ser Pehr Oscarsson i stället på framtiden med tillförsikt:

– Mobilitet är en grundpelare i vår kultur, oavsett konjunkturläge. Det säkerställer en betydande och stabil efterfrågan på verkstadstjänster och reservdelar till bilar, både nu och i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082