Bilbyggare kan tvingas skrota livsverk
Karl Magnusson är inte bara samlare på Jaguar-bilar och hedersmedlem i svenska Jaguarklubben. Han har också, tillsammans med sin hustru Ann-Christine, tillverkat en trogen kopia av femtiotalsracern Jaguar C-Type.
Det skulle de inte ha gjort. Efter att Jaguar Land Rover först under två år visat intresse, uppmuntrat projektet och fört diskussioner om framtida projektsamarbete vände de på klacken 2018 och stämde paret för upphovsrättsintrång.
I december i fjol föll domen i Stockholms Tingsrätt. Och den fann att Karl och Ann-Christine gjort skyldiga till upphovsrättsintrång och att deras C-Typereplika är olaglig och skall förstöras. Dessutom ska de betala Jaguar Land Rovers juridiska kostnader på fem miljoner kronor samt eventuellt ytterligare skadestånd.
– Vi förstår inte varför ett mångmiljarddollar-företag vill förstöra livet för två far- och morföräldrar, säger Ann-Christine Magnusson i ett pressmeddelande som skickats ut av Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation, SFRO.
Om domen vinner laga kraft kan konsekvenserna bli långtgående för replikabranschen. Domen gör i princip alla C-typereplikor olagliga att visa, sälja eller använda på allmän väg. Detta gäller inte bara i Sverige, utan domen kan åberopas i samtliga EU-länder så väl som i Storbritannien.
Domen förväntas också bli vägledande för andra biltillverkare att kunna hävda upphovsrätt för andra klassiska bilmodeller. Tiotusentals Ferrari, Ford GT40, Porsche, Shelby Cobra, Aston Martin och andra replikor är därmed hotade.
– Vi förstår fortfarande inte varför Jaguar plötsligt har valt att driva detta med tanke på deras långa historia av att samarbeta med replikabranschen, säger Karl Magnusson.
Men svaret kan vara det faktum att Jaguar nyligen själva meddelat att man kommer att tillverka en liten serie autentiska kopior av Jaguar C-Type, något som också Motormagasinet rapporterat om. Paret Magnusson har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.
– Domen innehåller uppenbara felaktigheter och vi upplever att vi har en mycket stark överklagan, säger Karl Magnusson.