Misstänkta försäkringsbedrägerier ökade 2020
Försäkringsbranschen arbetar aktivt med att upptäcka och förebygga bedrägerier. Under förra året genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen totalt 8 198 bedrägeriutredningar, vilket motsvarar en ökning med 8 procent jämfört med 2019. Utredningarna resulterade i att bolagen avböjde utbetalning av skadeersättning till ett värde av 517 miljoner kronor. Det är en marginell ökning jämfört med 2019 då siffran var 515 miljoner.
Förra året gjorde försäkringsbolagen även 493 polisanmälningar om misstänkta försäkringsbedrägerier. Det är en ökning med 47 procent jämfört med 2019.
Försäkringsbranschen har under senare år utfört gemensamma kontrollaktiviteter i syfte att motverka bedrägeritrender. Under förra året fördjupade man sig i anlagda bilbränder för att ta reda på om bedrägerier är en vanlig orsak bakom dessa. 279 misstänktes och dessa ledde till att försäkringsbolagen avböjde att betala skadeersättning i 188 fall till ett sammanlagt värde av 16 miljoner kronor.
– Anlagda bilbränder är ett stort problem för försäkringsbranschen. Under senare år har försäkringsbolagen skärpt rutinerna i syfte att göra det svårare att genomföra bedrägerier med bilbränder. Vi börjar se effekterna av detta, säger Mats Galvenius.
Under 2020 upptäcktes färre misstänkta bedrägeribränder än när man gjorde en liknande branschgemensam kontrollaktivitet 2017. Då genomfördes 469 fördjupade utredningar som resulterade i beslut om avböjande i 245 fall.