23948sdkhjf

Tema Rekrytering/utbildning: Fordonspraktik utomlands snart möjligt

Academedias skolor har fördjupat sitt internationella engagemang för att stärka elevers lärande och medarbetares kompetens. Det handlar om ett europeiskt avtal som möjliggör att både gymnasieskolor och yrkesutbildningar kan få praktikplatser utomlands.

Att delta i internationella utbyten som EU-programmet Erasmus+ ökar möjligheter för elever att konkurrera på både den svenska och internationella arbetsmarknaden. Mer internationellt utbyte skapar också attraktiva utbildningar och är ett led i kampen mot ungdomsarbetslöshet i hela Europa. Erasmus+ innebär både jobbskuggning och att genomföra yrkespraktik utomlands.

Elever som studerar fordonsprogrammet på Academedias skolor får göra praktik på Ferrari Racing i Italien.

– Internationalisering ingår i vårt uppdrag och våra utbyten är mycket uppskattade av elever och medarbetare. Det är en fantastisk erfarenhet för dem att komma ut i världen och genom praktik få utbyta erfarenheter och utvecklas inom sitt yrke, säger Susanne Christensson, utbildningsdirektör på Praktiska Gymnasiet.

En av de skolor som har möjlighet att skicka elever till Ferrari i Italien är Praktiska Gymnasiet i Karlstad. Där får alla elever på skolan söka eftersom de har de olika program som berörs, men eleven måste ha fyllt 18 år och vara en god representant för yrket, sig själv och skolan.

– Den här unika möjligheten ger våra elever och medarbetare chansen att pröva att arbeta på den internationella arbetsmarknaden, säger Hannes Törnqvist, lärare på Handelsprogrammet och ansvarig för internationalisering på Praktiska Karlstad.

Eftersom Academedia ansökt om ackrediteringen för många verksamheter kan ett stort antal elever och medarbetare i koncernen ta del av möjligheterna. Skolorna kan dela platserna mellan sig till exempel. På grund av rådande pandemi kommer man däremot inte kunna skicka elever utomlands förrän åtminstone efter sommaren. Avtalet sträcker sig till och med år 2027.

De gymnasieskolor och vuxenutbildningar som blivit ackrediterade för fortsatt arbete inom ramen för EU-programmet Erasmus+ är:

  • Praktiska gymnasieområdet med Framtidsgymnasiet, Didaktus och Praktiska Gymnasiet (för yrkesutbildningar)

  • Alla NTI Gymnasiets skolor (för yrkesutbildningar)

  • Alla Drottning Blankas gymnasieskolor (för teoretiska och yrkesutbildningar)

  • Alla Drottning Blankas gymnasieskolor (för teoretiska utbildningar)

  • Alla Sjölins gymnasieskolor (för teoretiska utbildningar)

  • Alla Procivitas gymnasieskolor (för teoretiska utbildningar)

  • Alla Klaras gymnasieskolor (för teoretiska utbildningar)

  • Alla Hermods enheter (för yrkesutbildningar)

  • Sälj & Marknadshögskolan (SMH) och The Game Assembly (TGA) med alla enheter (för yrkesutbildningar)

Fakta Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Budgeten för programperioden har ökat med 78 procent till drygt 26 miljarder euro för alla skolor och utbildningsorganisationer som ingår i EU-projektet. Målsättningen är att tio miljoner européer ska delta i programmet som ska leda till ökad kompetens och yrkesskicklighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11