Circle K stäms för diskriminering
Hans Filipsson brukar kunna tanka sin bil själv på bensinstationer. Men när han testade att tanka på tre obemannade Ingo-stationer tillhörande Circle K var det omöjligt på grund av bristande tillgänglighet.
– Frågan gäller nu om Circle K Sverige AB är skyldigt att ersätta Hans Filipsson för brott mot bland annat diskrimineringslagen, säger Eugenia Rudenberg, jurist på DHR i ett pressmeddelande.
Enligt diskrimineringslagen är bristande tillgänglighet en form av diskriminering. En person med funktionsnedsättning missgynnas när åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att personen ska vara i en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättning. Bristande tillgänglighet har funnits som en diskrimineringsform sedan 1 januari 2015.
Med 581 bemannade och obemannade Ingo-stationer i Sverige menar Circle K att det inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt att enkelt tillgängliggöra och de anser samtidigt att de uppfyller sina skyldigheter enligt diskrimineringslagen.
De senaste två räkenskapsåren har Circle K gått med över en miljard kronor i vinst per år. Det finns en app för betalning, men den finns inte på Ingo-stationer. I stämningsansökan finns inget krav på att samtliga Ingo-stationer ska byggas om.
– Det drivs inte många fall när det gäller rättigheter för personer med funktionsnedsättning, så det här blir ett sätt att belysa problemet och se till att diskrimineringslagstiftningen används, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, i ett pressmeddelande.
Omkring 150 000 personer i Sverige använder rullstol. 515 000 personer i arbetsför ålder har en rörelsenedsättning.