23948sdkhjf

Fordonen rullar på vattenbaserad smörja

Innovationscentret inom Geely-familjen, Cevt, SKF och Luleå tekniska universitet samarbetar i ett nytt forskningsprojekt som främjar positionen för hur vattenbaserade smörjmedel kan förbättra elfordons effektivitet.

Namnet på det nya forskningsprojektet är Longer driving range by efficient transmissions och ska fokusera på ökad förståelse för vattenbaserad smörjning av lager, tribologiska effekter på växlar och krav på överföringsnivå för användning av vattenbaserade smörjmedel.

Det är Energimyndigheten som beviljat Cevt-resurser för att leda ett gemensamt projekt tillsammans med SKF och Luleå tekniska universitet för att utforska hur vattenbaserade smörjmedel kan förbättra den redan höga effektiviteten hos elfordon.

– Energieffektivitet kommer alltid att vara ett högt fokusområde i Cevt. Det måste vara. Våra kunder förväntar sig inget mindre. Detta projekt möjliggör ett nära samarbete med strategiska industripartners såväl som med den akademiska världen. Sannolikheten att detta kommer att genomföras i framtida industrialiseringsprojekt är stor. Det kommer att vara en vinst inte bara för partnerna i projektet utan för miljön, säger Tommy Brandt, systemingenjör på Cevt.

– Framtidens elfordon ställer nya krav på material och teknik. Genom detta samarbete kommer vi att utöka vår kunskap om vattenbaserade smörjmedel, vilket ger oss god inblick i framtida behov av hållbara fordon, säger Gregory Zimmerman, SKF Director product line electric vehicles.

Det är Energimyndigheten som beviljat ​​6,2 miljoner kronor i detta projekt. 

– Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete med vattenbaserade smörjmedel eftersom det är ett sätt att minska användningen av oljor med fossilt ursprung. Det är väldigt spännande att börja optimera det tribologiska systemet för en helt ny typ av smörjmedel. Oljesmörjmedel har utvecklats under mer än hundra år. Nu måste vi lära oss hur ytor och material måste väljas för att maximera prestanda för detta smörjmedel också. Detta projekt är helt i linje med forskningsstrategin vid Luleå tekniska universitet. Det kommer att vara en del av forskningsplattformen Creaternity som syftar till att hitta hållbara och cirkulära tekniklösningar, säger Roland Larsson, professor och vetenskaplig ledare vid Luleå tekniska universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346