Audis mobila snabbladdare räddar fjällresan
Över 750 personer svarade på vilken strategisk plats som skulle underlätta elbilsresandet till fjällen. Svaret blev Ljusdal där nu åtta stycken Audi mobile charging-stationer får ta plats. Innehållet består av återvunna litiumjonbatterier från Audi och har en maxkapacitet på mellan 150-75 kW per bil beroende av hur många bilar som laddar samtidigt.
Laddstationen är öppen för alla och passar alla elbilar med CCS-uttag. Laddningen är dessutom kostnadsfri.
– I väntan på att laddinfrastrukturen byggs ut vill vi hjälpa till genom olika aktiviteter på och på väg till Skistars destinationer, säger Jimmy Anjevall vid Jämtkraft.
Jämtkraft och Skistar startade samarbetet under hösten 2021 för att utveckla laddinfrastrukturen på och till SkiStars destinationer. Nu kliver Audi in och levererar mobila snabbladdningsstationer där det behövs.
– Bara i vinter har vi hittills installerat 150 nya laddstolpar på våra destinationer då vi vet att efterfrågan ökar. Samtidigt är laddköångesten längs vägen till fjällen stor, så detta är ett steg i rätt riktning, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på Skistar.
Laddstationen baseras på ett flexibelt koncept från Audi med två så kallade Power cubes fyllda med återvunna batterier som enkelt ansluts till det befintliga elnätet. Batterilagret fungerar som en stor powerbank som laddas upp framförallt under natten.
– Audi har ett smart koncept som är perfekt för tillfälliga behov med hög belastning. Genom samarbetet vill vi förutom att underlätta vid fjällresan, även visa att bilarnas batterier kan återanvändas i helt nya funktioner innan de återvinns, säger Irene Bernald, kommunikationschef på Audi Sverige.
Fakta
-
Laddstationen placeras vid Ljusdals rastplats längs riksväg 83.
-
Den är på plats: 19 februari 2022 – 6 mars 2022
-
Effekt: 150-75 kW beroende på antal bilar vid maxeffekt.
-
Stationen är öppen för alla elbilar med CCS-uttag.
-
En Power cube är fylld med batterier från 5,5 Audi e-tron testbilar och ansluts till elnätet via 63 ampere CEE-anslutning
-
92 procent av testbilarnas batterier kan återanvändas som energilager innan de återvinns