23948sdkhjf

När racebilen blir elektrisk

2023 blir året då Racingsverige lanserar två elektriska standardvagnsmästerskap. Först i världen dessutom. Motormagasinet begav sig till monteringsfabriken för kolla in hur man bygger en elracingbil.

2023 blir ett paradigmskifte i svensk racing. STCC har bestämt att serien blir helt elektrisk och nu under vinter pågår det en febril aktivitet för att bygga alla de bilar som ska ställas på gridden nästa år.

Sverige har dessutom länge saknat en matarklass till STCC och nu är det läge att slussa juniorerna på ett enhetligt och smart sätt till toppklassen. Precis som Formel 1 har Formel 2 och 3 behöver STCC sitt JTCC.

Fredrik Lestrup är den tidigare racingföraren som bland annat kört STCC och V8 Supercars och som sadlat om till att bli teamägare för Lestrup Racing. Senast 2020 vann de totalsegern i STCC. Fredrik har länge sysslat med förarutbildning och tyckte att det var läge att introducera en enhetsklass för juniorer. Det nya JTCC heter Nxt gen cup – för next generation cup – och består av ett helt startfält med identiska elektriska Mini Cooper. Men tro inte att de har något med standardbilen att göra. Nej, detta är motorsport rakt igenom. Och även om den byggs med fullt samarbete från BMW får den inte kallas för Mini. Därför heter bilen LRT NXT1.

Men det är inte bara en racebil utan ett helt koncept med utbildning för att träna förare i sponsorrelationer, företagsekonomi, pr och sociala medier. Därtill är det så kallat arrive and drive där förarna bara dyker upp på banan och allt är färdigt. Nxt Gen Cup tar hand om fordonstransport, catering, tält och allt praktiskt så att juniorföraren kan koncentrera sig på att köra. Första pris är hjälp med finansieringen i STCC 2024.

En väldigt anonym lokal i Vendelsö söder om Stockholm är högkvarter för Nxt gen cup. Här finns ett life size-pussel av bildelar som under vintern och våren ska bli till 20 färdiga racingbilar. Rena karosser direkt från Minis fabrik och en mängd delar som provats fram för att vara optimala för racingbilen.

Här möter Fredrik Lestrup och Daniel Rahm som är tekniskt ansvarig upp för att visa oss runt. Överallt är det burar med delar till pusslet: styrväxlar, länkarmar, stötfångare, bakljus, krängningshämmare …

Daniel Rahm är en veteran inom svensk racing och har byggt STCC-bilar i 20 års tid och hunnit med att utveckla stötdämpare på Öhlins åt Formel 1-team som Ferrari och Alpine (och två till som är hemliga …).

I den elektriska Mini som du kan köpa sitter batteriet under baksätet men i racebilen kapar de ur hela högersidan på golvet och monterar det 30 kWh stora batteriet där. Tanken var först att använda en version av den Mini Electric Pacesetter som är pacecar i Formel E, men även om den ser rejsig ut är det standardkomponenter i drivlinan. Daniel förklarar att standardkomponenter inte funkar i en racebil.

– De håller två varv på en bana och sedan tappar de jättemycket effekt och det överhettar både här och där. I ett race ska det funka med max attack i 16-18 minuter utan att någonting fallerar. Så vi fick tänka om.

Då påbörjades en jakt på komponenter som ska hålla. Batteriet har samma effekt som standard-Mini men har 800 volt istället för 400. Dessutom är det inklätt i ett FIA-godkänt kolfiberskal som ska skydda mot penetrering och kraftigt krockvåld. För att spara vikt är batterikylningen ombord borttagen. Det går däremot att kyla externt med ett ac-aggregat som spolar vatten genom det. Battericellerna inuti är standard, det är elektroniken som styr batteriet som skiljer sig.

Elmotor och inverter är specialtillverkade för racing och ultralätta. Framaxeln har en diff och elsystemet är anpassat för att kunna ställa in en mängd racingbilspecifika saker. Som att bakljusen blinkar som en Formel 1-bil under bromskraftsåtervinning.

– Hela filosofin med bilen är att den ska vara så liten och lätt som möjligt men ändå lik en standardbil, säger Daniel.

Den största utmaningen med att köra elbilar i racing måste ändå vara laddningen. Att elnätet på en svensk racingbana skulle fixa att snabbladda 40 elbilar finns inte. Därför har Nxt gen cup ett samarbete med ABB som fraktar battericontainrar till banorna som kan ladda bilarna. 10-100 procent ska ta 1,5 timmar. Körpassen är därför uppdelade med 3,5 timmars mellanrum för att komponenterna ska klara både laddning och avkylning.

– Det roliga med en elbil är att det går att forma en effektkurva precis hur du vill, det är bara att ändra parametrar efter hur du vill att bilen ska kunna köras. Ta sista kurvan på Gelleråsen, du vill ha tillräckligt med effekt för att kurvan inte ska kunna tas på fullgas men samtidigt behöver du inte så mycket toppfart. För att spara energi går det att byta toppfartseffekt mot lågfartseffekt upp till ett visst varvtal. Så går det att göra med alla banor. En speciell mappning optimerad för den aktuella banan.

Elmotorer och batterier har gjort att det enkelt går att komma åt fantasieffekter med vansinnesprestanda. Något som inte är målet med Nxt gen cup.

– Vi jagar inte prestanda. Det går att få bilen att gå fortare men det är viktigare att den är utmanande och kul att köra.

Daniel förklarar hur de resonerade sig fram till att använda R-däck på LRT NXT1 och inte slicks:

– Slicks går fortare i kurvor men det drar mer energi. Då hade vi fått ställa ner toppfarten för att få energin att räcka till vilket hade resulterat att i princip hela varvet hade gått att köra på fullgas. Och då är det inget kul.

Energy management ingår inte i racingkonceptet utan det ska finnas tillräckligt för att alla förare ska kunna köra precis som de vill under själva racet.

För att utmana förarnas strategiska tänkande finns det också en push to pass-funktion som höjer effekten under fem sekunder två gånger per lopp. Daniel är noga med att påpeka att det inte är en ”omkörningsknapp” samt att det är 5-10 sekunders fördröjning för att få effekten så att en förare som håller på att bli omkörd inte ska kunna parera genom att boosta sig ur situationen.

Motormagasinet har blivit lovade en provkörning men på grund av den snöstorm som pausade stora delar av Sverige får den skjutas på framtiden. På återseende alltså.

Fakta LRT NXT1
Drivning: Framhjulsdriven
Vikt: 1 190 kg
Effekt: Cirka 230 hk med push to pass- funktion
Batteri: 30 kWh/800V
Däcktyp: R-däck

Fakta: NXT Gen Cup

En säsong kostar 45 500 euro. Det inkluderar två testdagar, sex racehelger, catering och biljetter, utbildning och mediaprogram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079