23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Förnybar el med märkningen Bra Miljöval

Miljömärkningen Bra Miljöval utfärdas av Naturskyddsföreningen och används på flera olika produkter. Förnybar el måste leva upp till strikta krav från föreningen som kontrollerar att de efterföljs genom en årlig kontroll.

El som är märkt med Bra Miljöval är förnybar och bidrar till att elproduktionen är mindre påfrestande för miljön. En miljömärkning garanterar att elproduktionen kontrolleras av en oberoende part och inte av producenten eller leverantören. Elen är 100 % förnybar från anläggningar som har godkänts av Bra Miljöval. Det innebär i korthet att elproduktionen visar hänsyn till klimat, växter, miljö, människor och djur.

Exempel på elbolag som använder märkningen
Tranås Energi är ett svenskt bolag som använder märkningen Bra Miljöval. De har även märkningen Schysst Elhandel vilket garanterar att företagets kunder tydligt får reda på vad deras avtal innebär och vad de köper.

Tranås Energi är miljöcertifierade enligt ISO 14001-standarden och låter sina kunder välja mellan fast, rörligt eller mixat elavtal. Alla elkunder kan sedan välja till märkningen Hemmagjord eller Bra Miljöval. Hemmagjord el är bolagets egentillverkade el som produceras i deras kraftvärmeverk i Tranås och i deras vattenkraftverk i Ydre. Produktionen är även diplomerad av Älvräddarna.

Krav från Bra Miljöval
Man ser ofta hur elbolag kallar något för “grön el”, men det är inte samma sak som att den är miljömärkt. Grön el har ofta en ursprungsmärkning som bara garanterar att elen kommer från en energikälla som är förnybar. Det innebär inte att några miljökrav har ställts vid produktionen. Bra Miljöval är därför ett bättre val för konsumenter som vill vara säkra på att deras el är så miljövänlig som möjligt. Det är elbranschens striktaste miljömärkning.

Detta är några krav som Bra Miljöval ställer på elproducenter som använder märkningen:

● Att elen är förnybar är ett grundkrav, men den förnybara elproduktionen måste även uppfylla följande krav:
● Vindkraft måste vara placerat utanför skyddade naturområden för att djur och natur ska påverkas så lite som möjligt
● Vattenkraft måste ha ett basflöde med vatten som ska följa sitt naturliga flöde. Detta för att undvika torrläggning och för att främja växt- och djurliv.
● Biobränsle måste vara FSC-märkt. Askan ska återföras till skogen för att bli ett näringsämne i kretsloppet.
● Solcellspaneler som monteras ner ska återvinnas.

När en konsument köper el som är märkt med Bra Miljöval bidrar de även till att olika miljöprojekt får finansiering. Projekten kan reparera miljöskador, minska energianvändningen eller utveckla framtidens miljövänliga energiproduktion. På Naturskyddsföreningens hemsida finns en interaktiv karta som visar pågående och genomförda fondprojekt. Elbolag som säljer Bra Miljöval-el sätter av pengar till Naturskyddsföreningens fonder. Några av projekten som har finansierats är undanröjning av gamla kraftverksdammar och andra objekt som hindrar fiskarnas vandring.

 

Sänd till en kollega

0.11