23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Framtidens tak - hur ser de ut?

Det som för många av oss är en prioritering idag är att saker som vi behöver använda till vardags ska vara praktiska och kan tjänstgöra på så mångsidiga sätt som möjligt

- att mobilen kan fylla funktionen av en dator eller ett kreditkort, eller att bilen är lika funktionell för att ta oss till jobbet som när vi ska åka på bilsemester. 

När det kommer till hustak vill vi att de ska vara stabila, hållbara och snygga - men om de dessutom kan stå för hela vår strömförsörjning kan det väl inte bli bättre? Tänk så fantastiskt om varje hus i framtiden kunde producera sin egen elförbrukning! 

Vad innebär ett soltak?

Ett soltak är ett tak där solcellerna helt enkelt är integrerade i själva takbeläggningen, i motsats till ett tak med solpaneler där panelerna är monterade ovanpå själva hustaket. Därför är det för de flesta det estetiskt mest tilltalande alternativet, och det ger en betydligt större värdeökning på din fastighet jämfört med utanpåliggande paneler. Ett soltak passar för dig som:

  • Vill bli självförsörjande av grön el
  • Håller på att bygga ett nytt hus
  • Behöver renovera ditt befintliga tak

Om du redan har ett tak som är i ett bra skick är soltaket en betydligt dyrare lösning, men om du däremot ska göra en takkonstruktion så lönar det sig att istället satsa på ett soltak. På sunroof.se hittar du världens mest miljövänliga tak med svensk design, vilket innebär att det är tidlöst elegant och passar till vilken typ av hus som helst.

Är solceller effektiva i Sverige?

Vissa känner sig skeptiska till att vi i Sverige ska ha tillräckligt med solsken för att solceller verkligen ska vara effektiva, men det går i själva verket alldeles utmärkt. Faktum är att vi på de flesta ställen runt om i landet ligger på värden som är fullt jämförbara med Danmark och norra Tyskland. 

Teknologin i solceller har förbättrats avsevärt de senaste åren, vilket också har bidragit till att göra dem mer effektiva. Den genomsnittliga solstrålningen i Sverige uppgår till hela 1060 kWh per kvadratmeter och år, medan Öland, Gotland och den södra delen av landet ligger ännu högre. 

Att temperaturen i Sverige inte är lika hög som längre ner i Europa är faktiskt ingen nackdel när det kommer till solceller - tvärtom sjunker faktiskt deras kapacitet när de blir uppvärmda av solen. Dessutom är snön inget problem för soltaken eftersom snön i regel glider av dem snabbt, och snön reflekterar ljuset så att solcellerna blir mer effektiva. 

Ytterligare en fördel vi svenskar har är de statliga subventionerna vi har tillgång till, vilket gör att lönsamheten i att investera i solceller ökar märkbart.

Sänd till en kollega

0.062