Kombinera nästa bilresa med spinnfiske
Det finns många olika typer av fiske som bedrivs i Sverige, som till exempel mete, ismete, spinnfiske, pimpling, jerkfiske, havsfiske och flugfiske. Spinnfiske är ett av de vanligaste fisket i Sverige och det beror framförallt på att vi har så många sjöar där det finns gott om gäddor och abborre.
Utrustning vid spinnfiske Spinnfiske innebär att man med hjälp av betets vikt kastar ut betet och vevar hem det igen. Det enda man behöver lära sig är hur man kastar och när linan ska släppas, vilket är en enkel metod som går att lära sig själv genom videoklipp eller skrivna instruktioner. Utrustningen för det vanligaste spinnfisket är en haspelrulle, ett spinnspö och flätlina eller nylon. Om du ska ha en haspelrulle måste det användas med ett haspelspö.
Många köper sin utrustning från det svenska företaget Fishline som har tusentals fiskeprodukter för alla typer av fiske. Se alla olika tillverkare de är återförsäljare för här: https://fishline.se/manufacturers.php. Nybörjare kan behöva lite annan utrustning än vad mer erfarna fiskare kan använda. Fråga gärna butiken om råd för vad du bör välja.
Kör till Sveriges bästa gäddfiske När du har köpt all fiskeutrustning, kläder och allt annat du behöver hos https://fishline.se/ är det dags att planera din resa ut till bra fiskevatten. Om du vill fiska gädda finns det många platser att välja på. Gäddan är fredad mellan 1 april - 31 maj inom Gotland och Ölands kustvatten samt Kalmarsund.
Även om den inte är fredad överallt är det bäst att vänta med att fiska efter lektiden i slutet av maj. Under lektiden är nämligen gäddan mer fokuserad på att para sig och ignorerar ofta att äta. Det kan med andra ord vara svårt att få napp.
Gäddan lever både i sötvatten och bräckvatten, så i Sverige går det att fiska efter gädda i både insjöar och Östersjön. Den lever även i hela landet förutom längst upp i fjällkedjan. I Östersjön är den framförallt vanlig i skärgårdsområden. En gädda kan bli upp till 30 år och väga över 30 kilo, men det är ovanligt med så stora gäddor. Den vanligaste vikten på gäddor är 1-4 kilo.
För riktigt bra gäddfiske kan det vara smart att välja platser som är mer obebodda och gärna så långt upp norrut som möjligt. Det beror framförallt på att det är mindre befolkat ju längre norrut man kommer och därför är det mindre utfiskat. Små inlandssjöar långt inne i skogen kan också vara bra val.