KRÖNIKA: Låt oss bygga kompetens tillsammans
Bristen på utbildad personal i motorbranschen växer och påverkar hela branschen. Samtidigt finns lösningen mitt framför oss: kompetensutveckling och rekrytering av nya mekaniker. Frågan är bara – är vi redo att ta ansvar och engagera oss i skolorna?
Branschen kan inte stå på sidan och titta på i detta läge. Företag måste involvera sig och säkerställa att utbildningarna håller hög kvalitet. Genom att erbjuda praktikplatser, samarbeta med skolor och engagera sig i Motorbranschcollege-certifierade utbildningar kan företag påverka innehållet och se till att elever får rätt kompetens från start.
Många arbetsgivare efterfrågar erfarna tekniker och då behöver företagen ta emot elever under deras arbetsplatsförlagda lärande (apl). Hur ska elever få erfarenhet om vi inte släpper in dem? Företag som handleder elever under utbildningen får ofta lojala medarbetare som redan känner verksamheten vid anställning. Att tidigt skapa kontakt med elever genom apl är en av de mest effektiva rekryteringsstrategierna.
Motorbranschen har enorma utvecklingsmöjligheter, men många unga har en föråldrad bild av branschen.
Det handlar inte bara om att få in fler unga i branschen, utan också om att behålla dem. Studier visar att elever som får en tydlig koppling mellan teori och praktik har större chans att slutföra sin utbildning och snabbt komma in i yrkeslivet.
Motorbranschen har enorma utvecklingsmöjligheter, men många unga har en föråldrad bild av branschen. Genom att delta i yrkesmässor, bjuda in skolklasser och visa upp modern teknik kan vi förändra synen på branschen och locka fler till utbildningarna.
Motorbranschcollege ser tydligt att certifierade skolor med ett starkt företagsnätverk har lättare att rekrytera elever. När företag, fack och politik engagerar sig tillsammans blir utbildningarna mer attraktiva, vilket i slutändan gynnar både företagen och de som utbildas.
Utbildning är inte skolornas ansvar ensamt – det är hela branschens ansvar. Vi kan inte vänta och hoppas att det löser sig. Kompetensbristen försvinner inte av sig själv, och om vi inte agerar nu riskerar vi att förlora en hel generation av potentiella tekniker och mekaniker.
Det är dags att vi slutar se utbildning som något som sker vid sidan av branschen. Den är hjärtat i vår framtid. Och det är vi, tillsammans, som måste se till att den fungerar.
Artikeln är en del av vårt tema om Rakt på sak.