Guide Michelin – en stjärna i Michelins historia
Mycket har hänt sedan den första guiden kom ut. Då delades den ut gratis till alla som köpte en bil och på den tiden fanns det 3 000 bilar i hela Frankrike, varav 95 procent av bilarna fanns i Paris.
– Syftet med guiden var att få folk att använda sina bilar. Och hur får man fransmän att intressera sig för bilar när mat toppar deras intresse? Jo man slår två flugor i en smäll och kombinerar dem. Resultatet blev en guidebok till restauranger på landsbygden. Fransmännen var mätta och Michelin sålde däck till nya bilägare som slet ut sina däck när de ville ut och besöka de omtalade restaurangerna, säger Lotta Wrangle, presschef på Michelin i de nordiska länderna.
De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka, hur man bytte däck och glödlampor, samt var man kunde äta en bit mat eller sova över. Idag är Guide Michelin en sammanställning över hotell och restauranger världen över.
De åtråvärda stjärnorna
I Guide Michelin är det endast maten som betygssätts med stjärnor, och har så gjorts sedan 30-talet. Tre stjärnor betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg och en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori.
– Visst är det så att det är stjärnorna som lyser starkast i guiden, men man ska inte glömma att även service, miljö och övriga intryck belönas med hjälp av korslagda bestick. Dessutom erbjuder guiden ett urval av hotell och restauranger i olika prisklasser. Vissa restauranger belönas exempelvis med ”Bib Gourmand”, vilket indikerar att det är en restaurang som serverar bra mat till ett rimligt pris, avslutar Lotta Wrangle.