23948sdkhjf

Den svenska modellen för arbetsmiljö är hotad



Arbetsmiljön är viktig i alla företag, inte minst inom motorbranschen. Nu har Arbetsmiljöverket slagit larm om att det utvecklas en grå sektor genom ett växande antal svenska och utländska företag som inte vill eller kan skapa en bra arbetsmiljö för sina anställda.

Enligt rapporten om utvecklingslinjerna för det fortsatta arbetet med utländska företag och arbetstagare konstateras att de missförhållanden som råder bland en del av företagen hotar inte bara liv och hälsa för de anställda, utan snedvrider konkurrensen och missgynnar de seriösa företagen på arbetsmarknaden.

Idag finns ingen anmälningsskyldighet i Sverige för företag eller arbetstagare som kommer från ett EU-land. Det gör det svårt att få en klar bild av hur läget ser ut. Det saknas uppgifter om hur många de utländska företagen och arbetstagarna är och i vilka sektorer de finns.

Brister i identifikation och dokumentation leder till oklarheter om vem som är anställd, vem som är arbetsgivare och vem som är egenföretagare. En tendens är att många företag väljer att ersätta egna anställda genom entreprenörer. Med långa kedjor av under-entreprenörer tunnas arbetsmiljöansvaret ut ju längre ner i kedjan man kommer. Det uttunnade arbetsmiljöansvaret kombinerat med oklara anställningsförhållanden försvårar inte bara tillsynen, utan skapar avsevärda svårigheter att driva rättsliga processer vid arbetsmiljöbrott.

Arbetsmiljöverkets självklara utgångspunkt är att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till en säker och utvecklande arbetsmiljö, anser Mikael Sjöberg , generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Nu finns ett utredningsförslag att införa anmälningsplikt för utländska företag. I rapporten tas det upp en rad andra förslag och åtgärder för att hantera utmaningarna med den rörliga arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöverket kommer bland annat att titta på en fördjupad samverkan med arbetsmarknadens parter och andra myndigheter för att få bukt med missförhållandena inom den grå sektorn. Ett konkret förslag är att i samarbete med berörda myndigheter skapa virtuella serviceenheter för utländska företag och arbetstagare.

Riskerna med invecklade entreprenörskedjor vill Arbetsmiljöverket komma åt genom någon form av beställar- eller huvudentreprenörsansvar. Vidare föreslår verket förstärkningar av Lagen om offentlig upphandling. Det ska inte gå att vinna en upphandling till priset av en eftersatt arbetsmiljö. De här frågorna är naturligtvis mycket viktiga för alla arbetstagare som riskerar att få jobba under oacceptabla arbetsförhållanden. Men dessutom hotar den här utvecklingen för seriösa företag det vill säga företag som tar sitt arbetsmiljöansvar, men som riskerar att slås ut genom snedvriden konkurrens från företag som ställt sig utanför reglerna för bra arbetsmiljö och arbetsförhållanden.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062