23948sdkhjf

Dags att vända den svenska nedförsbacken

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, ett land utan bra skolor, forskning och utveckling är ett förlorat land. Sverige, som under decennier låg i topp bland världens industriländer, har börjat halka efter. Utan åtgärder kan det få mycket allvarliga konsekvenser.

Sverige måste ta krafttag för att behålla studenter och forskare från länder utanför EU, anser till exempel Chalmers rektor Karin Markides och europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) som ordnat ett samtal om frågan Chalmers. Sverige tillhör de sämsta i Europa på att ta tillvara de studenter och forskare från tredje land som verkar här.

Närmare en tredjedel av studenterna på våra masterprogram är internationella, en stor del av dem från tredje land, alltså från utomeuropeiska länder. Med dagens regler måste de söka sig bort från Sverige och EU när de är klara med sina studier. Vi ser fram mot en ny visumlagstiftning som ger dem möjlighet att söka jobb under rimlig tid efter examen, konstaterar Chalmers rektor Karin Markides.

Dessutom halkar den svenska skolan efter vilket konstaterades i den senaste så kallade Pisa-rapporten som visade att svenska elever får allt sämre kunskaper. Ska Sverige behålla en position som stark kunskapsnation krävs det alltså åtgärder. Det har nu Svenskt Näringsliv tagit fasta på att lanserat ett nytt initiativ, Näringslivets forskningsberedning. Beredningen är en fristående grupp vars uppgift är att komma med konkreta förslag som kan stärka Sverige som kunskapsnation och ledamöterna kommer från näringslivet och högskolorna.

Bakgrunden till initiativet ligger i den senare tidens rapporter att det svenska utbildningsväsendet tappar mark. Pisamätningen i december förra året gav tummen ned till svensk utbildning. I en ranking av Times Higher Education åker både Lund och Uppsala universitet ur listan över världens hundra bäst ansedda högre lärosäten. Dessutom har de privata investeringarna i forskning och utveckling i Sverige sjunkit rätt så kraftigt under de senaste tio åren. Sverige är det land som tappat mest i hela OECD. Sett till andel av BNP har privata investeringar sjunkit från drygt tre procent 2001 till drygt två procent 2011. Det är oroande siffror anser man inom Näringslivets forskningsberedning.

Under våren ska beredningen ge konkreta förslag, som ska kunna ge effekt på kort sikt, på hur Sverige åter ska stärka sin position som kunskapsnation. Ett mycket bra initiativ som kan vända den negativa utvecklingen.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078