EU ville förbjuda kolfiber
Den reviderade versionen av EU:s ELV-direktiv (End of Life Vehicle) visade sig först innefatta ett förslag där kolfiber adderas på unionens lista över hälsofarliga material. Det var motor1 först att rapportera om.
EU anser att kolfiber kan bli skadligt för människor när det skrotas. Små fragment från materialet riskerar då att bli luftburna. Vid kontakt med hud eller slemhinnor kan detta orsaka smärta. Utöver hälsoaspekten finns det även risk att elektronisk utrustning drabbas av kortslutning.
Unionens nya direktiv är tänkt att gå igenom 2029, och förslaget att förbjuda kolfiber hade satt bilproduktioner i en rejäl limbo. Biltillverkarna står själva för nära 20 procent av all användning av kolfiber i världen. Det hade blivit första gången en statlighet, i detta fall överstatlighet till och med, bedömt materialet som hälsofarligt.
Sportbilstillverkare är de som skulle drabbas hårdast av ett förbud. Till exempel använder Koenigsegg nästan uteslutande kolfiber till sina bilar. Men även andra biltillverkare kan behöva tänka om. BMW, Hyundai och Tesla använder en hel del av materialet till sina konstruktioner. Kolfiberindustrin är värd över 5,5 miljarder dollar.
Men bara en kort stund efter att nyheten damp ner tog det hela en oväntad vändning. motor1:s italienska kollegor var i kontakt med pressavdelningen på det europeiska parlamentet. Enligt de var svaret att listan över hälsoskadliga ämnen uppdaterats, och att kolfiber exkluderats från den nya versionen. Varför den först inkluderades för att sedan tas bort är oklart. Den något röriga historian är ytterligare ett exempel på turerna kring hur ELV-direktivet ska se ut.