23948sdkhjf

Många smiter från parkeringsskadan

Fyra av tio har fått minst en parkeringsskada under de senaste tre åren, och av dem har endast var sjuttonde hittat en lapp på vindrutan från den som orsakat skadan. Men endast två procent erkänner att de har smitit från en parkeringsskada på detta sätt. Detta visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

Det är inte lätt att parkera alla gånger tycker svenskarna, och nästan två tredjedelar menar att de har problem med att fickparkera. Detta kanske är förklaringen till att fyra av tio har fått en parkeringsskada under de senaste tre åren. Utöver detta upplever väldigt få att det är någon som har tagit ansvar för skadan. Detta visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

-Det är faktiskt ganska upprörande att så få svenskar är villiga att erkänna sitt misstag genom att lämna en lapp till ägaren av den skadade bilen. Men att lämna en lapp eller invänta bilens ägare är det bästa du kan göra. Om du har råkat skada en annan bil kan det nämligen bli riktigt dyrt om du inte tar ditt ansvar. Smiter du från skadan kan ärendet hamna hos polisen, och då är det inte säkert att ditt försäkringsbolag kan hjälpa dig, säger Kim Rud-Petersen, koncerndirektör Nordic i Gjensidige Försäkring.

Trots att många har fått parkeringsskador där det saknas någon som tar ansvar för skadan, är det bara två procent som erkänner att de har smitit från en parkeringsskada utan att ha lämnat en lapp eller på annat sätt kontaktat ägaren av bilen. Ekvationen går inte helt ihop enligt Kim Rud-Petersen:

Orsaken till att siffrorna inte går ihop kan vara flera saker. Många märker kanske inte att de har gjort en skada, och andra tycker kanske att det är pinsamt eller blir oroliga för följderna, säger han och fortsätter:

-Majoriteten tycker att det är enklast att köra in i en parkeringsruta, vilket kräver en utbackning med begränsad sikt när man ska köra vidare. Genom att backa in i rutan istället, kan man minska riskerna och ofta undgå onödiga parkeringsskador. Men bortsett från att minska riskerna, är det naturligvis minst lika viktigt att vi tillkännager oss, om vi faktiskt råkat skada någons bil.

Om vi tittar på våra grannar i Danmark, ser vi i stort sett samma siffor. Få upplever att de har fått en lapp från den som är ansvarig för skadan, men majoriteten menar själva att de inte skulle smita från en parkeringsskada. Detta tyder på att smitningarna inte är ett svenskt problem, utan en tendens i Skandinavien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125