Fortfarande alldeles för många bilar med dåliga däck
– Med slitna däck ökar risken för vattenplaning och med dåligt lufttryck i däcken kan bilen bli svår att hantera i en kritisk situation. Dåligt lufttryck innebär också att däcken slits ut i förtid och att bränsleförbrukningen ökar, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.
Vid förra årets däckrazzior hade var fjärde bil minst ett slitet däck med tre millimeter eller mindre mönsterdjup. Sex procent hade minst ett däck med ett lufttryck på 1,6 bar eller mindre, vilket är att jämföra med punktering eller gränsen till punktering. Var sjunde bil hade 0,5 bar eller mer skillnad i däcktryck på samma axel.
Andelen som körde på minst ett däck med olagligt mönsterdjup (<1,6 mm mönsterdjup) var 2,4 procent. När däckrazziorna började genomföras över hela Sverige 2005 var andelen bilar med olagligt mönsterdjup 6,5 procent.
När det gäller andelen vinterdäck på sommaren går trenden åt fel håll. Runt fem procent av bilarna i däckrazziorna har vinterdäck och trenden de senaste åren är ökande. Vinterdäck har betydligt sämre grepp på sommaren jämfört med sommardäck.
Däck med bra grepp kan bidra till att en olycka helt kan undvikas eller minska konsekvenserna vid ett olyckstillfälle, genom att ge föraren bra möjligheter att väja och bromsa. Enligt finsk statistik kan däckens egenskaper vara bidragande orsak vid var sjunde dödsolycka i trafiken. Rätt pumpade däck sparar också miljö och pengar. Sedan drygt tio år genomförs därför i bred samverkan däckrazzior i skarven mellan sommaren och hösten, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck. Nu är det dags igen.
Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren även får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. Vid däckrazziorna ges även information om energimärkning av däck.
Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs 2016 i Västerbotten, Värmland, Södermanland, Gotland, Skaraborg och Göteborg.