Europas sämsta bilförare Italienarna är de vi helst slipper
Bilköer, uttråkade barn och bensinstopp är några av de orosmoment som kan få även en rutinerad förare ur balans under en bilsemester. En annan är ens medtrafikanter. Enligt Stena Lines undersökning Bilsemesterrapporten 2016, som genomförts i fem länder, däribland Sverige, så är det framförallt på de italienska vägarna man ska vara extra uppmärksam. Var tionde svensk anser nämligen att italienarna är Europas sämsta bilförare, en åsikt som delas av såväl britter som tyskar och irländare.
Även fransmännen placeras högt i listan. Fem procent av tyskarna och fyra procent av de svarande i Sverige och Irland tycker att fransmän är sämst på vägarna. Lägst rankade som bilförare är de dock utav britterna där fransmännen får hela sju procent. I Polen är respondenterna dock mer kritiska till tyskarnas körförmåga och nästan tre av tio uppger att de är dem sämsta förarna. Och, möjligen lite överraskande, när man frågar svenskarna själva, så är tydligen inte heller vi några kungar på vägarna utan placerar oss själva på en femte plats och hävdar därmed att vi är sämre bilförare än exempelvis våra grannländer Danmark, Tyskland och Norge.
– Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder. En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder och det är viktigt att vara uppmärksam då många nu beger sig hemåt efter semestern och det kan bli trångt längs med vägarna, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.
Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?
Totalt
Italien
10 %
Albanien
4 %
Frankrike
4 %
Grekland
4 %
Sverige
3 %
Polen
2 %
Belgien
1 %
Bosnien och Hercegovina
1 %
Bulgarien
1 %
Danmark
1 %
Estland
1 %
Litauen
1 %
Norge
1 %
Portugal
1 %
Serbien
1 %
Spanien
1 %
Storbritannien
1 %
Tyskland
1 %
Ungern
1 %
Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning utförd av Norm i mars 2016. Undersökningen genomfördes i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen med 1 000 personer i varje land, i åldrarna 18-65 år som svarade på frågorna via en webbpanel.